Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li narkotici duboko penetrirali u hrvatsku restoransku industriju?

kuhinja-organizacija

Prije nekoliko tjedana vlasnik restorana u centru Zagreba zatekao je svog kuhara s prahom za koji je bio siguran da je droga. Kuhar je priznao da doista jest riječ o drogi, ali se šokirao kad je dobio otkaz. Došlo je do naguravanja, prijetnji policijom, da bi na kraju izludjeli kuhar samom sebi u nadlakticu zabio termometar za mjerenje temperature mesa. 

Ovaj nedavni eksces nije neobičan ni neočekivan. Hrvatska restoranska industrija već je dugo ugrožena drogom: ne marihuanom, nego teškim drogama. Evo nekoliko primjera, koje dobro pamtimo.

Početkom devedesetih godina na prilazima Gornjem gradu radio je jedan luksuzni lokal, kombinacija šampanjerije i restorana, gdje se kokain gotovo javno konzumirao, u čemu je sudjelovao i vlasnik. Četiri godine kasnije, na Opatovini je otvorena prva zagrebačka gastronomska pizzeria, svojevrsna preteča Karijole i O’Hare.  Pizzeria je propala za godinu dana, nakon što je vlasnik doznao da konobari dilaju heroin i ecstasy klincima koji su se po noći drogirali u tom dijelu grada. 

Desetak godina kasnije, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja crvenog mesa upropastio je svoju profesionalnu karijeru, jer skoro nikada nije mogao doći na posao a da nešto nije uzeo. Danas ne radi nigdje. Takvih je primjera mnogo: vlasnici i kuhari poznatih hrvatskih restorana povremeno uzimaju narkotike jače od marihuane. Što sve nije neobično. 

Kuharski je posao toliko stresan da melje ljude koji nisu kadri amortizirati stres. Osim toga, kuhinjska je subkultura tradicionalno sklona ne samo prekomjernom alkoholu nego i drogama; pojedini lokali postaju hubovi za raspačavanje narkotika. Za takvo su stanje krivi i gosti koji restoranski doživljaj žele pojačati narkoticima, o čemu je Gordon Ramsay prilično opširno progovorio prije dvije godine.

Narkotici su, uz neznanje i lijenost, najgori neprijatelj restoranske industrije. Jedina razumna reakcija bilo kojeg vlasnika koji u kuhinji ili za šankom zatekne drogu, mora biti momentalni otkaz, neovisno o kome se radi.’ Osim ako sam vlasnik nije diler, što je, međutim , pitanje za USKOK No, sasvim je sigurno da restorani koji nisu uveli nultu stopu tolerancije prema drogama, nemaju nikakve šanse za uspjeh.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.