Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ivica Matošević proizveo je monstruozni sauvignon, jedan od najmoćnijih ikada u Hrvatskoj

matosevic-pod-zidom

Prije petnaestak godina govorilo se kako Istra nije zemlja za sauvignon blanca. U međuvremenu smo dobili izvrsni Radovanov sauvignon i elegantni, hrskavi Toljev Frenchie. Da bi Ivica Matošević lani vinificirao jedan od najimpresivnijih hrvatskih sauvignona ikada.

Matoševićev sauvignon ima intenzivni zeleni bouquet (trava, šparoge, ogrozdi), kao vrhunski novozelandski sauvignoni, veliko tijelo klasičnih vina iz Alto Adigea, uljastu teksturu i mineralne elemente Simčićeve Opoke, te najmanje 14,2 posto alkohola. 

Matošević još ne zna kako će se to vino zvati, jer se nipošto ne uklapa  u definiciju njegova svakodnevnog sauvignona Neo. U svakom slučaju, ovaj sauvignon od potencijalnih 95 bodova  na idućim bi Decanterovim Svjetskim nagradama trebalo osvojiti zlatnu medalju.

Osim skoro genijalnog sauvignona, u subotu smo na Kozlomatovu štandu na Vinistri probali novi Matoševićev pjenušac Barley Legal 23, čist, linearan i ultrasuh, koji je 24 mjeseca ležao na kvascima, pa vrlo dobru, mineralno slanu, čvrsto strukturiranu mladu malvaziju te dvije vrhunske Grimalde. Bijela iz 2017. jako je burgundska, kremasto svježa, dok je crna iz 2016. sočna, začinska i mekana.

Poslije toliko godina, Ivica Matošević i dalje spada među nekoliko najmodernijih istarskih i hrvatskih vinara

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Ivica Matošević proizveo je monstruozni sauvignon, jedan od najmoćnijih ikada u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min