Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 vrhunskih hrvatskih restorana koji su preživjeli više od 15 godina

plavi-podrum-terasa

Petnaest godina u restoranskom životu predstavlja barem zrelo doba u ljudskom životu. Većina restorana, i kod nas i u svijetu, nikad ne doživi petnaesti rođendan. Oni koji imaju petnaest i više, u raznim se svojim razdobljima suočavaju s usponima i padovima koji su u restoranskom poslu neizbježni. Što je restoran ambicioznije postavljen, to su mogućnosti pogrešaka veće.

Sasvim je malo restorana koji su uspjeli preživjeti puno godina na podjednako visokoj razini. Evo našeg izbora, abecednim redom.

1. Batelina, Banjole

batelina-morski-pas (1)

Batelina, osnovana u prvoj polovici prošlog desetljeća, danas više nije progresivni restoran kao prije nekoliko godina. Sam David Skoko kaže da je Batelina došla do određene razine, koja se u sadašnjim okolnostima ne može mijenjati. No, Batelina je i dalje mjesto gdje se jede najplemenitije i najmaštovitije obrađena riba u Istri.

2. Le Bistro, Esplanade, Zagreb

le-bistro5

Esplanadin Bistro u svojih je tridesetak godina života imao puno gastronomskih uspona i padova. Međutim, Bistro se uvijek, u svim generacijama konobara, mogao pohvaliti vjerojatno najboljim servisom u Hrvatskoj, što ga je činilo i čini jednim od najprivlačnijih restorana u Zagrebu. U zadnje dvije godine i hrana je ponovo izvrsna. 

3. ManO, Zagreb

mano glavna

ManO već petnaestak godina uspijeva zadržati mnogo stalnih gostiju, a povremeno regrutira i nešto novih. Takva lojalnost, visokim cijenama usprkos, znači da ManO dobro funkcionira. Mano redovito drži vrhunsku robu (steakovi, riba) koju poslužuje u sjajno uređenom interijeru. 

4, Monte, Rovinj

monte-plate

Monte je prije dvadesetak godina počeo kao pretenciozni bistro bez stvarnog pokrića u znanju o gastronomiji. No, pametni i vrijedni vlasnici stalno su učili i putovali, da bi naposljetku dobili prvu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj. Teško je zamisliti bolji happyend.

5. Nautika, Dubrovnik

nautika-pogled

Nautika nikad nije stremila visokoj gastronomiji (osim u kraćem razdoblju dok je ondje kuhao Špiro Pavlić), ali je uvijek pružala luksuzni restoranski doživljaj: od fantastičnog ambijenta, preko dobre ribe i velikih rakova do Cristala i bijelog Haut Briona u podrumu. A sada ima i vrhunskog sommeliera Marka Šrama.

6. Plavi podrum, Volosko

plavi podrum kandidati

I nakon 23 godine postojanja, Plavi podrum najbolji je kvarnerski, i jedan od najboljih hrvatskih restorana. Radi se o jedinom domaćem restoranu koji je uspio ući na famoznu San Pellegrinovu listu najboljih svjetskih restorana.

7. San Rocco, Brtonigla

san-rocco

San Roccova ekspertiza o tartufima, plus odličan servis i skoro čaroban ambijent, drže ovaj istarski obiteljski gastro hotel u hrvatskom restoranskom vrhu od otvaranja do danas.

8. Takenoko, Zagreb

Takenoko-glavna

Prvi hrvatski japanski restoran zaslužuje veliki respekt već i zato što je Hrvate naučio sushiju i sashimiju .Takenoko i danas drži prvorazredne sastojke, osobito fenomenalnu tunu s Kalija. Kuhanje je dobro, a servis uobičajeno profesionalan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.