Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ručali smo u rovinjskom Grand Parku. Jeffrey Vella je čovjek koji zna

U četvrtak oko jedan svratili smo na ručak u nedavno otvoreni Grand Park. najveći luksuzni hotel u Istri. U velikom baru preko puta recepcije naišli smo na Ivana Mandarića, sjajnog zagrebačkog barmena, koji se brine oko svih Parkovih barova.

Ljubazni gospodin Mandarić odveo nas je u Cap Aureo, restoran visoke kuhinje, gdje smo zatekli Jeffreya Vellu i Petru Jelenić u akciji. Vella je odgovoran za rad ukupno 96 kuhara u raznim Parkovim restoranima (riblji još nije proradio ), dok je Jelenić zadužena za slastičarski program ovog gigantskog five star hotela.

grand-park-koktel

Budući da je Cap Aureo otvoren samo za večeru, spustili smo se kat niže, s petog na četvrti, u Laurel & Berry, veliki, svakodnevni hotelsko restoran bez posebnih gastronomskih pretenzija .I tu se vidjelo koliko svakoj ozbiljnoj ugostiteljskoj organizaciji vrijedi čovjek koji zaista zna.

Gospodin Vella skupio je za Laurel & Berry niz recepata s c Mediterana i iz Istre, pa ih je reinterpretirao kroz plemenito, maštovito i lagano kuhanje. Jelovnik Laurel & Berry sadržava laganiju verziju starinskog, kremastog koktela s kozicama, pa gustu maneštru, tikvice s roštilja sa skutom, pa još klasični rižoto s pečenim vrganjima, pečenog oslića s rajčicama i tek nekoliko teških jela poput goveđih rebara.

grand-park-kruh

Iz ovog zaigranog i privlačnog menija naručili smo grilane tikvice sa skutom i prešanim krastavcima, koktel s kozicama, oslića i ratatouille s jajem na oko i svježim tartufima. Koktel je bio naglašeno svjež, s puno povrća,. ali svejedno bogat. Tikvice perfektno delikatne, oslić sočan, dok su žumanjak i tartufi ratatouilleu dali sasvim novu dimenziju.

I tako se jednostavan ručak u jednostavno koncipiranom restoranu pretvorio u prilično zadovoljstvo. Vinska karta u Laurel & Berry nažalost nije dobra: njome, osobito bijelim dijelom, dominiraju bazična vina, koja uglavnom ne reprezentiraju napredniji dio hrvatske i istarske vinske proizvodnje.

Zanimljivo je, međutim, da je do slične simplifikacije došlo i u baru, koji drži desetke izvrsnih šampanjaca, ali na čaše toče samo Veuve Clicquot, bazični Moët i Pommery, što je daleko ispod ranga bilo kakvog stvarno nambicioznog five star hotela.

laurel-separe

Najspektakularniji aspekt cijelog doživljaja u novom, raskošnom Maistrinom Parku svakako je pogled. S petog kata gdje se nalaze recepcija glavni bar i Cap Aureo, pogled se pruža od pučine preko obližnjih otoka do katedrale. Redovito dolazimo u Rovinj, dulje od trideset godina, i još nikad nismo vidjeli tako spektakularnu njegovu vizuru.

Pretpostavljamo da Vellino kuhanje u Parkovu fine dining restoranu Cap Aureo odgovara nevjerojatnim pogledima s najviše razine Grand Parka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.