Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cuvee Benkovac primjer je ispravnog pristupa bag in boxu, najzelenijem formatu za pakiranje vina

cuvee-benkovac

Bag in box postaje veliki svjetski hit. Barem u jako razvijenim zemljama. Prema izvještaju Drink Businessa iz studenog 2018. godine, pet zemalja u kojima se prodaje najviše vina u bag in boxu su Švedska, Norveška, Sjedinjene Države, Njemačka i Sjeverna irska. U Sjevernoj Americi prodaja bag in boxa porasla je 8,5 posto u 2018. u usporedbi s 2017. U skandinavskim zemljama bag in box zauzima pola prostora za vino na policama supermarketa .

Zanimljivo je i poučno da skandinavske vlade podržavaju bag in box iz ekoloških razloga: to se pakiranje može u cijelosti reciklirati, smanjuje troškove prijevoza i dramatično smanjuje emisije ugljičnog dioksida. Statistički podaci koje citira Drink Business doslovno kažu sljedeće: kad bi se sva bazična vina na američkom tržištu pakirala u bag in box, to bi bilo “kao da 400 tisuća automobile nestane s cesta.”

Bag in box je, dakle, najzeleniji, ultimativno ekološki format pakiranja vina. Osim ekološke, bag in box ima i niz drugih prednosti . Jedna do glavnih jest trajnost vina. Decanter tvrdi da vino u bag in boxu može ostati svježe čak do šest tjedana nakon otvaranja. Vino ostaje svježe zato što ga slavina na kutiji gotovo vakuumski zatvara. Vino u otvorenoj boci mrtvo je poslije nekoliko dana, osim ako nemate specijalizirane gadgete. 

Naposljetku, vino u bag in boxu neusporedivo je jeftinije od vina u boci. Karakterističan primjer je novi Cuvee Benkovac, popularno dalmatinsko crno vino koje se proizvodi na čuvenom Korlatu, od merlota, cabernet sauvignon i syraha.

Buteljka Cuveea Benkovac košta oko 40 kuna, što ga čini vrlo dobrom vrijednošću za novac. Međutim, bag in box Cuveea Benkovac, s atraktivnim crveno-crnim dizajnom, košta samo 90 kuna za tri litre. Tri litre je četiri buteljke. Četiri buteljke Cuveea Benkovac koštat će vas, dakle, 160 kuna ako ih kupujte u staklu, ali 90 kuna ako ih kupujete u bag in boxu.

Riječ je vjerojatno o trenutno najboljoj vrijednosti za novac na hrvatskom tržištu, koja zapravo slijedi svjetske trendove. Naime, dok su se prije u bag in boxove stavljala samo najjednostavnija, katkad i vrlo loša vina, za skandinavsko se tržište u Argentini, Čileu Južnoj Africi , Australiji i Francuskoj već punE relativno ozbiljna, još uvijek ne skupa, ali pouzdana i dobra vina . Viša kategorija vina u bag in boxu lani je počela dolaziti i na britansko i američko tržište.

Badelovo točenje buteljiranog vina iz u bag in box na tragu je takvih svjetskih trendova, koji su sasvim logični. Buteljka jest bila i ostala glavni format za kvalitetna, i jedini za vrhunska vina. No, bag in box toliko je ekološki superioran, praktičniji i jeftiniji od stakla, da bi se jednostavna a dobra vina naprosto morala početi masovno prodavati u tom formatu, i na tržištima manje modernim i razvijenim od skandinavskog, njemačkog ili američkog.

U Hrvatskoj bag in box ima osobito veliki prostor za rast, jer se na našem tržištu još uvijek dobro prodaju vina u bocama od litre, koja su ekološki opterećujuća i često kanibaliziraju skuplje i bolje proizvode svojih vinarija: kada kupac u istom supermarketu, na istoj polici, vidi vino iste sorte sa sličnom etiketom, u boci od litre koja košta 20 kuna i buteljki od 0,75 koja košta 32 kune, logično je da će radije kupiti ono što je jeftinije i čega ima više, ne razmišljajući o tome da je vino iz veće boce najčešće lošije od vina iz butelje.

A u slučaju novog Cuveea Benkovac ne radi se o lošijem vinu, nego o istom vinu kao u butelji, koje je jeftinije zbog bitno jeftinijeg pakovanja i značajno manjih troškova distribucije. Sam Cuvee Benkovac obiluje crvenim i crnim ljetnim voćem, s ponešto začinskih elemenata. Mekan je, svjež, lakopitak i perfektan za roštilj i pizzu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.