Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kalifornijski farmeri veterani na Visu su zasadili prvu hrvatsku plantažu avokada

avokado-plantaza-vis

Potražnja za avokadom toliko raste da nas već godinu dana opominju da se pripremimo na ozbiljne nestašice. Zahvaljujući food fadovima, dijetama i Instagramu, ali i zbog rasta popularnosti meksičke kuhinje i činjenice da je zaista zanimljiva namirnica, avokado je postao neizbježan i u restoranima i kućnim kuhinjama.

Nedavno je celebrity vijest dana bilo da je Oprah kupila cijelu plantažu avokada jer je “preškrta da bi kupovala avokado u trgovini.” Puno zanimljivija vijest je da je veteranski par poduzetnika odlučio zasaditi prvu hrvatsku plantažu avokada, i to na Visu.

Kako na svom portalu piše HRT, John i Patricia Repanich, osamdesetogodišnji Amerikanci viškog podrijetla, iz Kalifornije su se vratili provesti mirovinu na otoku. U Kaliforniji su imali farmu, s nasadima oraha i ovcama. Bilo im je dosadno samo odmarati na Visu pa su kraj kuće napravili malu mediteransku verziju farme.

Avokado su zasadili eksperimentalno, samo jedno stablo, da vide hoće li uspijevati u viškoj mikroklimi. Avokado je navodno ludo rodio, pa su odlučili posaditi više. Sa Sicilije su na Vis donijeli 150 sadnica i tako je nastala prva hrvatska plantaža avokada koja će najesen dati prvu berbu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.