Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što biste uvijek trebali imati doma ako želite kuhati kao profi

ilegalni-restoran

Kod kuće, naravno, ne možemo kuhati kao u restoranu. Malotko kod kuće može po dvadesetak i više sati iskuhavati klasične temeljce, raditi vlastiti maslac i odležavati govedinu. Kod kuće, načelno, ne držimo konvektomate ni grillove koji postižu temperaturu od 400 stupnjeva, a ni krušne peći.

Pa ipak, doma možemo kuhati hranu restoranske kvalitete, koristeći nekoliko strateških prednosti kućnog kuhanja. Na prvom mjestu su apsolutno svježi sastojci. Čim nešto kupite na placu, to možete odmah skuhati. Druga prednost je individualizirana priprema svakog jela: uvijek je lakše precizno ispeći tri ili četiri steaka nego njih deset.

Jedna od osnovnih pretpostavki svakog dobrog kućnog kuhanja su sastojci koje uvijek imate u kuhinji. Evo kraće liste važnih stvari koje biste trebali imati kod kuće želite li dobro kuhati.

U HLADNJAKU

maslac1-g
  • maslac (bez maslaca nema kuhanja; margarin nikad i ni u čemu ne može biti zamjena maslacu)
  • slatko vrhnje (vrhnje za kuhanje je kvazizdravi trash)
  • panceta (također nezamjenjivo)
  • inćuni u ulju 
  • blok parmezana, grane padano ili nekog domaćeg vrlo tvrdog zrelog sira (što stariji to bolji) 
  • svježa jaja (kad kupujete ne gledajte na veličinu, nego na datum)
  • gruyère ili comte (za gratiniranje, BLT , jaja na oko ili kao genijalni snack) 
  • dvije vrste senfa (glatki i zrnati) 
  • mascarpone 

U ŠPAJZI

kondimenti
  • dvije vrste ekstradjevičanskog maslinova ulja (za pečenje i kao začin)
  • hladno prešano bučino ulje
  • kvasina
  • tjestenina iz preše s brončanim nastavcima  (razlika u cijeni je mala, a u kvaliteti golema)
  • arborio ili carnaroli riža (za rižoto ili rizi bizi)
  • basmati riža (za kuhanje)
  • pelati od San Marzano rajčica
  • ketchup 
  • Worcestershire
  • sojin umak
  • rižin ocat
  • kombu (od kombua, uz malo poznavanja tehnike kuhanja dashija, za dvadesetak minuta možete napraviti izvrstan temeljac)
  • suhe shiitake gljive (za temeljce i za umake)
  • kokosovo mlijeko 
  • suhi vrganji
  • usoljeni kapari
  • tabasco ili neki od umaka iz kolekcije Volim ljuto

ZAČINI

zacini-blooming
  • krupna morska sol, eventualno cvijet soli (koji je skup) i himalajska sol (koja nije skupa)
  • papar u zrnu
  • lovor 
  • korijander u zrnu
  • kurkuma
  • kumin
  • kardamom 
  • slatka crvena paprika
  • dimljena crvena paprika
  • suhi čili (habañero ili neki drugi) 
  • suhi origano
  • muškatni orah
  • kore cimeta
  • smeđi šećer

NA PROZORU

zacinsko-bilje

Budući da je došlo lijepo vrijeme, nema nikakvog razloga da na balkon ili na prozor ne stavite tegle s bosiljkom, ružmarinom , timijanom i mentom

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.