Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova kampanja za apelaciju Côtes du Rhône uvodi nova pravila u promociju vina

rhona-kampanja

Francuske apelacije komplicirane su i vinskim freakovima. Prosječnom potrošaču uglavnom su neshvatljive. Promovirati povijesnu apelaciju koja nije Bordeaux ili Champagne, pa je još promovirati najširoj publici s naglaskom na mlađe kupce, zvuči kao teško rješiva zagonetka.
Ne i za parišku agenciju Movement.

Movementove kampanje za velike medijske i modne kuće uvele su nove vizualne i komunikacijske standarde na francusku marketinšku scenu. Zato ih je Inter Rhône, udruženje vinara iz Rhone, odabralo da pronađu jezik na kojemu će apsolutno svi moći razumjeti Côtes du Rhône i njena vina.

rhona1
Vizuali nove kampanje koju potpisuje agencija Movement

Rezultat je nova kampanja s upečatljivim vizualima i zanimljivim sloganima, fokusirana na specifične interne vrijednosti koje Rhonu čine jednom od najvažnijih francuskih vinskih apelacija. Kampanja je razvijena oko tri teme: povijesti, stručnosti vinara i trgovaca i oko kulturnog naslijeđa, koje se razrađuju s puno duha i svježine. Svaki vizual bavi se jednom posebnošću rhonskog karaktera. Na jednom piše “Kod nas u Rhoni, boje francuske zastave su roza, bijela i crvena.” Drugi pita “Koliko daleko od rijeke Rhone je blendan vaš rhonski blend?” Kupac Rhonu otkriva kroz znakove, ključne riječi i feeling, bez ijedne suvišne informacije, cijela akcija je u glavi promatrača i izaziva znatiželju da se kuša vino, da se zagugla Côtes du Rhône..

“Naša nova kampanja pokazuje ključne kvalitete koje naša vina čine tako popularnima,” rekao je na predstavljanju kampanje na manifestaciji Wine Paris Philippe Pellaton, predsjednik Sindikata ronskih vinara, “Slavimo svoj terroir, iskustvo, bogatstvo raznolikosti i izuzetno naslijeđe, elemente koji stvarno predstavljaju ono što mi jesmo i po čemu smo posebni. Uvjereni smo da će ovaj vizualni pristup odjeknuti i u profesionalnim krugovima i među znatiželjnim ljubiteljima vina.” Movement je dizajnirao i novi logo apelacije koji povezuje tri rhonske ikone: Avignonski most (Pont Saint-Bénézet), rijeku Rhonu i vino, te novi slogan “Osebujna vina od 125. prije Krista”.

rhone-think-red
Kampanja agencije Manifesto toliko je dizala prodaju da su je obnavljali 10 godina

U Hrvatskoj marketing postoji samo kroz pojedinačne kampanje vinarija. Dosadašnji pokušaji regionalnih kampanja nisu bili osobito uspješni, osim svojedobnog, odličnog istarskog rješenja s oznakom IQ (Istrian Quality). Budući da država vjerojatno nikad neće osvijestiti važnost ovih stvari, vinari će, uz pomoć lokalnih vlasti ili bez nje, kad tad morati početi sami organizirati promociju regija na višoj razini, jer inače neće opstati. Praćenje trendova koje postavljaju najjače svjetske apelacije i regije moglo bi pomoći u izbjegavanju mnogih početničkih grešaka.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.