Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPLIT SPRING Popularni splitski bistroi na novi food festival izašli su s lokalnim sezonskim hitovima. Ispravno

split-spring-g

Od ovog utorka do nedjelje, u splitskom Đardinu održava se prvo izdanje Split Spring festivala by Staropramen, novog street food festivala malo drugačijeg formata od onoga na što smo u Splitu navikli. Split Spring je fokusiran na mlađe, popularne gradske brendove poput Bokamorre, Artičoka, Šuga, Uje oil bara, Fabriquea i Toto’sa, koji jednostavnim sezonskim jelima (lokalna građanska kuhinja briljira u tome) postavljaju poželjan model za lokalne food festivale. Na Split Springu se nude i festivalski klasici poput hamburgera, pizza i mesnih sendviča, i trendi jela poput poke bowla.

Ekipa iza zagrebačkog Film Food Festivala u Split je dovela sličan koncept, velikog gradskog piknika s projekcijama filmova, izložbama i koncertima jazz, soul i r’n’b bendova. Dani festivala i piknici organizirani su tematski, pa je utorak obilježio uskršnji piknik, srijeda je rezervirana za Peškariju, Splićane u četvrtak čeka Brački piknik, a u subotu vlaški. Petak je, kao što je i red, rezerviran za kolektivni aperitivo. Evo najzanimljivijih jela sa Split Spring festivala.

Kozice na brujet sa slanutkom, komiška pogača, sir iz mišine – Uje oil bar

split-spring-uje

Uje oil bar na Split Spring je došao s komiškom pogačom, pršutom, sirom, mariniranom ribom i ovim brudetom sa slanutkom. Valja spomenuti i sir iz mišine sa suhim smokvama. 

Sipa i bob – Artičok

split-spring-articok

Bistro Artičok na festivalu kuha četiri jela, od kojih je svakako najzanimljiviji tradicionalni sezonski tanjur, sipa s bobom. Sezonu slavi i njihov sendvič sa sporo kuhanom janjetinom i mladim lukom, a imaju i domaći roastbeef sendvič s domaćom majonezom.  

Šug teća – Šug

split-spring-sug

Šug teća je potpisno jelo mladog chefa Duje Kanajeta u njegovu novom restoranu Šug. U šug teću idu škampi, hama, vongole, dagnje i makaruni.

Frigadura – Bepa

split-spring-bepa

Fritto misto od svježe dnevne ribe je autentični mediteranski street food i jelo kojeg kronično nedostaje na jadranskim manifestacijama. Posebno kad imate Peškariju na par koraka od kućice. Bistro Bepa na Split Spring festivalu nastupa sa svojom verzijom friganih triljica, dagnji, kozica i ostalog sitnog morskog blaga.

Pizzoka – Bokamorra

split-spring-bokamorrra

Prvi hrvatski pizzaurant i craft bar napravio je svoju verziju panzerotta, talijanskog južnjačkog uličnog klasika. Malo veće i s nadjevima popularnih Bokamorrinih pizza, pizzoke pokrivaju sve baze od sireva do svinjetine u modelu Porco mio. Sve prate signature kokteli Marina Karinje osmišljeni posebno za Split Spring. 

Poke bowl – Maka-Maka

split-spring-makamaka

Zahvaljujući adventskoj kućici chefa Vida Nikolića, Hrvati su se na zagrebačkom Adventu zaljubili u poke. Ovo havajsko jelo od marinirane tune, avokada i riže domaću scenu osvaja s par godina zakašnjenja za svjetskim trendovima, ali napreduje sigurno, pa su ga za Split Spring festival u svoju ponudu uvrstili u kućici bistroa MakaMaka. Na ostatku liste imaju gyozu, spring rollse i tempuru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.