Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Treba li se raditi na velike blagdane poput Uskrsa i Božića?

melbourne-restorani-lista

Naš današnji pregled zagrebačkih restorana koji rade na Uskrs, izazvao je malu ali žestoku raspravu: neki su naši čitatelji tvrdili kako je upravo sramotno raditi za Uskrs, dok su ih njihovi oponenti nazivali primitivcima.

Riječ je o raspravi koja traje već desetljećima. S jedne se strane nalaze sindikalisti, Crkva i mnogi katolički laici i njihove udruge. Svi oni tvrde da se na velike blagdane ne smije raditi, te zagovaraju kampanju za zabranu rada nedjeljom.

S druge su strane oni hrvatski državljani, koji misle da vjerski praznici ne smiju imati veze s radnim vremenom. Njihovi su argumenti da ako za Uskrs rade policija, gradski prijevoz, hoteli, taksisti i benzinske crpke, zašto onda ne bi radili restorani , kafići i trgovine? 

U nedjelju predvečer prošetali smo našim kvartom oko Kvaternikova trga, da vidimo kakvo je stanje na terenu. Leone, uvjerljivo najbolji kvartovski kafić , bio je otvoren i pun. Susjedni kafić, mislimo da se zove Pet do pet, također je bio otvoren i pun. Kvak na uglu Martićeve i Heinzelove baš se otvarao, dok je na terasi Barake par metara lijevo od Kvaka, sjedilo petnaestak ljudi.

No, Budweiser u Heinzelovoj, premda mu je nedjelja jedan od najboljih dana, bio je zatvoren. Stotinjak metara južnije, jelo se na terasi makedonskog restorana Sveti Nikola na uglu Zvonimirove i Rusanove. Ovaj mikro pregled pokazuje kako pravila, kad je riječ o blagdanskim radnom vremenu, naprosto nema. Oni koji misle da trebaju raditi rade, dok se oni drugi zatvaraju.

Obje odluke valja poštovati, i ni jedna se ne smije nametati kao isključiva. Svakako bi bilo najgore zabraniti rad blagdanima, a još gore zabraniti rad nedjeljom, jer bi se tako jedna opcija nametnula kao dominantna, iako puno ljudi u Hrvatskoj takvu opciju ne želi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.