Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

7 lokala koji upravo mijenjaju zagrebačku scenu

el-toro-ceviche

Ovo, dakle, nije lista najboljih restorana (premda se u jednom slučaju poklapa s najboljim) ni lista najvažnijih kuhara, ni lista mjesta koja koriste najbolje sastojke. Ovo je lista novih ili relativno novih lokala koji upravo mijenjaju kulturu ugostiteljstva i hrane u Zagrebu i nekim njegovim kvartovima, i tako utječu na naše konzumentske navike. 

1. Nav, Masarykova 

nav-srce

Nav zaista mijenja sve oko sebe. Nav mijenja tradicionalnu percepciju sezona, jer je uveo mikrosezonsko načelo sastavljanja jelovnika. Nav mijenja dobavljače, jer inzistira na visokim standardima prirodnog uzgoja. Nav se bavi hrvatskom gastronomskom arheologijom, koju onda pretvara u modernu visoku kuhinju. Nav je, definitivno, jedan od najvažnijih restorana u Hrvatskoj. 

2. Franko’s Pizza & Bar, Branimirova 

frankos

Franko je probio granicu cijena od 100 kuna za pizzu, i svejedno je svakog vikenda pun. Franko’s je, nadalje, prva pizzeria u Zagrebu koja toči ozbiljno dobra vina i vrhunske šampanjce (koji se zaista i piju). Naposljetku, i sama je pizza znatno napredovala od otvaranja do danas. Franko je afirmirao koncept luksuzne pizzerie, kakav u Zagrebu prije nije postojao. 

3. Bread Club, Trakošćanska 

bread-club-g

Bread Club je tek druga ozbiljna zanatska pekarnica u Zagrebu poslije Korice. Bread Club pametno koristi tek probuđeni interes hrvatskih potrošača za kulturu kruha, ali strastveni entuzijazam mora postati malo precizniji u realizaciji svojih receptura.

4. Le Kolač, Petrova 

le-kolac-uskrs-2019

Robert Hromalić ponovo radi najspektakularnije kolače u gradu. Okej, forma i izbor su limitirani i ne ostavljaju dojam raskoši kao u Timeu, ali okusi su izvrsni, a cijene mnogo prihvatljivije. 

5. El Toro Street Food, Petrinjska 

https://plavakamenica.hr/2019/04/17/el-toro-street-food-bas-je-jako-dobar-s-uzbudljivom-i-atraktivno-prezentiranom-hranom-za-nevelik-novac/

Ekipa iz El Tora vratila je internacionalnu uličnu hranu u najstroži centar Zagreba: humus i guacamole, dim sum i quesadille, ceviche, empanade i burgeri od black angusa, i sve to u jako dobrim izvedbama uz atraktivnu prezentaciju. 

6. Public, Tomislavova 

public-pizza

Bilo je prilično hrabro otvoriti jako veliki, moderno uređeni restoran u ružnoj ulici u dijelu grada u kojem nikad nije bilo ambicioznijih restorana. Public je uspio, oživio je Voltino i cijeli taj dio zapadnog Zagreba, a pizza je postala zaista vrlo dobra. 

7. Brokenships Bistro, Katarinin trg 

brokenships-g

Brokenships je prvi restoran na Gornjem gradu gdje se dobro jede još od zatvaranja Galvagnova Prasca. Budući da je Gornji grad jedna od glavnih zagrebačkih turističkih destinacija,važno je da ondje postoji barem jedan lokal koji može reprezentirati hrvatsku gastronomiju

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.