Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
svijet-vina-banner

S izvrsnim vinom iz lanjske berbe Nerica se definitivno etablirala kao klasik

nerica-2018

Pošip Nerica Jakše Krajančića lani je dočekao svoj prvi međunarodni trijumf. Berba 2016. osvojila je 95 bodova i zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. S berbom 2018, četvrtom izvrsnom u nizu (s tim da je 2017. proizvedeno jako malo vina) Nerica se potvrdila kao jedno od rijetkih klasičnih dalmatinskih bijelih vina. Riječ je o vinu koje postavlja kriterije i prema kojima će se ravnati mnogi drugi proizvođači.

Nerica iz 2018. značajno je manje sauvignonska od Nerice iz 2017. Ona je zadržala svoj zeleni, svježi karakter, zbog kojeg je i postala najmoderniji pošip na tržištu, ali se ovogodišnja berba doima zrelijom, s nijansama stabljiki rajčice, zelene i žute dinje, zelenih smokava pa čak i lavande. Tu su i vrlo zrele note marelica i nektarina.

nerica-2018-id

U ustima je vino zaokruženo, bez rubova, gotovo uljasto, vrlo snažnog herbalno voćnog okusa s jako puno svježine i mineralnim aftertasteom. Nerica iz 2018. godine još je jedno u nizu vrlo dobrih do odličnih novih hrvatskih vina, koja smo probali u zadnjih desetak dana. Izgleda da bi se berba 2018. mogla dugo pamtiti.

Gastropreporuka Rižoto od šparoga, juha od graška, artičoke, sushi i sashimi, carpaccio i ceviche, tvrdi sirevi poput paškog ili parmezana, plava i manja bijela riba na gradelama

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

S izvrsnim vinom iz lanjske berbe Nerica se definitivno etablirala kao klasik

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min