Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Le Chiffre iz 2017. Vjerojatno je najbolji hrvatski chardonnay koji smo probali

le-chiffre-id

Hrvatska nikad nije bila zemlja Chardonnaya. Prije dvadesetak godina Ivica Matošević, Davor Zdjelarević i Vlado Krauthaker dobili su nešto međunarodnih nagrada za svoje chardonnaye, ali hrvatska se vinska industrija s vremenom, prirodno, okrenula autohtonim sortama, dok je chardonnay ostao zapostavljen.

U Istri s vremena na vrijeme dobar chardonnay znaju napraviti Franco Cattunar i Franko Radovan. Bregovitom Hrvatskom dominira Korakov Sur Lie (u Međimurju je jako dobar Naprtin Solum) a Slavonijom Krauthakerov Rosenberg. No, ni Sur Lie ni Rosenberg nisu najvažnija ni najbolja Korakova i Krauthakerova vina.

le-chiffre-id

U dolini Neretve obitelj Prović proizvodi šarmantan chardonnay , dok na krajnjem istoku zemlje moramo spomenuti Belje i Iločke podrume, čiji su chardonnayi stalno na visokoj razini. I to bi bilo skoro sve.

Do jučer, kad smo kušali Saints Hillsov Le Chiffre iz 2017. novo vino Ernesta Tolja, chardonnay proizveden u manje od tri tisuće boca. Le Chiffre je vrlo vjerojatno najbolji hrvatski chardonnay koji smo ikada probali.

vinograd-sv-ante
Vinograd Sv. Ante u zapadnoj Istri

Toljev konzultant, čuveni Michel Rolland, uspio je napraviti vino koje jako asocira na Puligny Montrachet. Ono je istodobno naglašeno citrusno i elegantno kremasto, s puno zrelog voća što je neobično za berbu 2017.  i s puno bijelog cvijeća u plemenitom, intenzivnom bouquetu.

Le Chiffre je vino srednje velikog tijela, s punim srednjem nepcem i jako dugim, lagano mineralnim završetkom. Chardonnay za Le Chiffre dolazi iz Toljeva vinograda Sv. Ante u zapadnoj Istri, gdje se uzgaja grožđe za Malu Nevinu i Frenchie. Le Chiffre je potpuno neobično bijelo vino za hrvatske kriterije: ono je luksuzno, raskošno, jako burgundsko, a opet nije imitacija, nego prepoznatljiva lokalna verzija velikih francuskih chardonnaya. Le Chiffre sigurno spada u vina koja će obilježiti ovu godinu.

Gastropreporuka Le Chiffre je vino za škampe, jastoge, jakovske kapice i najbolju bijelu ribu

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.