Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Grif lansirao je Rauchbier, jedno od prvih dimljenih piva u Hrvatskoj

Burger i Grif Rauchbier

Grif je mala manufaktura u sklopu goleme Zagrebačke pivovare. Grif proizvodi oko pola milijuna litara godišnje, što je manje od važnijih domaćih privatnih craft pivovara. Grif čak nema ni punionicu, jer ne stane u njegove sadašnje prostorije, pa se Grifova piva ne mogu kupiti u trgovinama. Grif zasad postoji samo kao točeno pivo. Grif toči jedno 150 barova i restorana po cijeloj Hrvatskoj: neki samo po ljeti kad se masovno traži točeno pivo, a neki cijelu godinu.

Pa ipak, Grif je važna pivovara. Ne samo zbog doista eksperimentalnog i hvalevrijednog pokušaja da se unutar korporacijskog sustava uspostavi komercijalna proizvodnja zanatski napravljenog piva, nego i zbog kvalitete pojedinih Grifova.

grif1

Grifov majstor pivar Mirko Banić ištuk, čovjek koji je prije Grifa kuhao Velebitsko i Križevačko, prošlog nam je petka pokazao kako se u Grifu kuha domaće pivo.

Grifov homebrewing sistem, zapremine nekih pedesetak litara, zapravo je mali laboratorij čiji se pokusi i rezultati kasnije pretvaraju u proizvodnju tržišnih verzija Grifa, koja se odvija u susjednoj prostoriji, odmah do laboratorija, gdje se osim par malih kotlova i fermentora još nalaze dva ili tri hladnjaka s vrećicama hmelja, pa jedan točionik za svježe kuhano pivo, pa list A4 papira zalijepljen na zid, s receptom za Grif iPA-u.

grif-majstor-pivar
Majstor pivar Mirko Banić Ištuk

Gospodin ištuk, energičan, zabavan i stručan čovjek, prošlog nam je petka kuhao porter. Za porter je koristio šest ili sedam vrsta slada, i najmanje dvije vrste hmelja: glavni hmelj  bio je štajerski golding.

Nakon što nam je pokazao prve faze kuhanja piva, Grifov nas je glavni pivar proveo kroz minijaturnu tvornicu s mašinama za usitnjavanje slada, kotlovima i fermentorima, ali bez punionice, ne samo za boce, nego i za bačve. Sve bačve u Grifu pune se ručno. ištuk kaže da ih stignu napuniti petnaestak na sat.

Usprkos limitiranim radnim uvjetima, Grif je u dvije godine uspio skuhati čak šest piva. Uz vrlo dobru iPA-u(za koju uglavnom koriste američke vrste hmelja, te je završavaju dry hoppingom) i pomalo prelagani pilsner, Grif je na tržište pustio nekoliko sezonskih i specijalnih piva, da bi,evo, ovih dana promovirao jedan do prvih hrvatskih rauchbiera.

Rauchbier je dimljeno pivo. Radi se o staroj europskoj tradiciji proizvodnje piva, koja u širem komercijalnom smislu, i sa starinskom tehnologijom,  danas preživljava uglavnom u Njemačkoj. Originalni rauchbier proizvodi se tako da se koristi maltirani ječam, koji je sušen na otvorenoj vatri.

Grif Rauchbier

U Hrvatskoj je poznat bramberški Schienkerla, koji se već desetak godina može piti u zagrebačkom Tolkienu, i koji je zaista radikalno intenzivan:imate osjećaj kao da pijete prejako dimljenu pancetu. Grifov Rauchbier zamišljen je kao laganije i uravnoteženije pivo, crvenkaste boje, sa srednjim alkoholom. 

Rauchbier je u Pivani, restoranu u sklopu Zagrebačke pivovare, poslužen s burgerima od govedine koju distribuira uspješna zagrebačka tvrtka Meat the King. Bit će zanimljivo promatrati kako će se Grif Rauchbier, posve neobično pivo, primiti na hrvatskim šankovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.