Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mediteranski bistro Pomerí najugodnije je proljetno iznenađenje u centru grada

Pomerí nam je mjesecima išao na živce. Tingl s natpisom Pomerí pojavio se na ulazu u podrum preko puta kina Europa prije četiri ili pet mjeseci. Pa se u jednom trenutku činilo da je restoran proradio, jer smo viđali upaljena svjetla i prostor pun ljudi. Pa je zatim ponovno sve utihnulo, svjetla su se ugasila i tako sve do proljeća.

Pomerí se napokon službeno otvorio 13. ožujka s chefom Goranom Sertićem, koji je došao iz Noela, a prije toga je radio u Apetit Cityju i Petoj četvrtini (riječ je, dakle, o još jednom od brojnih Galvagnovih učenika na hrvatskoj restoranskoj sceni).

pomeri-goran-sertic
Chef Goran Sertić

Pomerí, koji se predstavlja kao transmediteranski bistro smješten u lokalu gdje su se svojedobno nalazili fast food Ham Ham i ćevabdžinica Jazz.ba, najugodnije je proljetno restoransko iznenađenje u strogom centru Zagreba. Meni je možda previše konvencionalan i premalo sezonski (brancin, tuna, teleći kotlet, tartar od tune; sezonski je jedino rižoto od medvjeđeg luka), ali je zato kuhanje kompetentno, a hrana baš jako ukusna.

Kasni ručak u Pomeríju počeli smo amuse boucheom od shiitake gljiva s dimljenim brancinom, jelom punim umamija. Slijedili su tapasi: krema od hobotnice bila je nježna, s prepoznatljivim okusom, dok su pohane okruglice od rakova imale pomalo gumastu teksturu.

Teleći kare bio je pečen upravo savršeno: debeo, sočan i ružičast po cijelom presjeku. Uz kotlet je poslužen bogati gratinirani krumpir i fenomenalno začinjena kombinacija mladih lisnatih i samoniklih salata s klicama munga, s prepoznatljivim aromama citrusa i meda. Mlada krila raže možda su ipak trebala biti očišćena, ali su svejedno imala čisti, prepoznatljiv okus i onu divnu, skoro paperjastu teksturu te veličanstvene i podcijenjene ribe.

Tarte od naranče nažalost nije uspio, jer je tekstura tijesta više podsjećala na kekse nego na pravi tart, a voćni okusi naranče razdvajali su s od okusa mliječnih sastojaka. Kruh je skoro pa odličan, gust, bogat i ukusan, a maslinovo ulje bolje od korektnog.

Vinska karta je neobičan spoj lošeg mainstreama i stvarno ozbiljnih vina, od Tomčeve pjenušave Amfore preko Wieningerova Pinot noira, do senzacionalnog bijelog Chateau Beaucastela. Trebalo bi im, u svakom slučaju, više zanimljivih a cijenama prihvatljivih domaćih vina. Pomerí nam se baš jako svidio: nadamo se da će uskoro biti još bolji.

POMERI

Varšavska 8, Zagreb

HRANA +3/5  VINA -3/5  AMBIJENT +3/5  POSLUGA +3/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.