Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo kolekciju vina obitelji Franković iz Buja. Chardonnay i Sauvignon iznimno su dobri

frankovic-vina

Prije dva tjedna dobili smo uzorke što novih, što starijih vina obitelji Franković iz Buja. Frankovići su unatrag dvije godine dobili najviša Decanterova priznanja: prvo su nagrađeni zlatom za momjanski muškat Luna d’Oro, da bi zatim lani osvojili zlatnu medalju i 95 bodova za odležanu malvaziju Korona, kojoj suci nisu zamjerili čak ni očigledni višak novog drveta, što dovoljno govori o unutarnjim kvalitetama tog ekstremno bogatog vina.

Frankovići su također na prošlogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama osvojili srebro za Teran iz 2017. godine. Od pet ili šest vina koja smo probali unatrag par tjedana, osobito su nam se svidjela ona naizgled jednostavna, svježa, ali svejedno supstancijalna.

Sauvignon iz 2018. godine osvježavajuće je zelen, pun mirisa vrtnih šparoga, pokošene trave i ogrozda, s citrusnim elementima u okusu koji se prilično dugo zadržavaju.

Riječ je o vjerojatno najboljem Frankovićevom Sauvignonu do danas. Još nas je ugodnije iznenadio Chardonnay, koji prije nismo poznavali. Chardonnay Franković posjeduje optimalan odnos mišićavost i kremoznosti što očekujemo od zrelih chardonnaya, i svježine i mineralnosti tipičnih za bijela vina zapadne Istre. Frankovićev novi Chardonnay jako je korisno gastronomsko vino, koje bismo željeli piti uz bijelu ribu na gradelama ili u bijelim umacima, zatim uz velike škampe i kozice, ili pak uz tople kamenice.

Naposljetku, Teran i Cabernet sauvignon iz starijih godišta, četiri godine poslije berbe pokazuju lijepu zrelost, zaokruženost i crnu voćnost, ali su i dalje vrlo živahni. 

Osobito je dobro što čvrsto strukturirani cabernet ne pati do viška pirazina, koji se manifestira onim iritantnim mirisom zelene paprike, tako karakterističnim za istarske, slovenske i sjevernotalijanske cabernet sauvignone. Frankovići, čiji se vinogradi nalaze na opravdano glasovitoj Santa Luciji, postaju sve relevantniji protagonisti istarske vinske scene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.