Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

10 najskupljih svježih proizvoda na zagrebačkim tržnicama i u trgovinama

riba-ribarnica

Svježa delikatesna hrana u Hrvatskoj može se činiti prilično skupom. Za prosječnu hrvatsku kupovnu moć ona to i jest. No, u usporedbi s velikim europskim gradovima, vrhunska svježa roba u Zagrebu ne prodaje se po ekscentričnim cijenama. Primjerice, u Londonu je lako naići na funtu (dakle ne kilogram nego manje od pola) bifteka od škotskog black angusa za pedesetak funti.

U Parizu cijene znaju biti još više. Listu deset najskupljih svježih proizvoda sastavili smo po kriteriju opće dostupnosti. Ovdje dakle nema famozne Gotovinine tune iz Metroa, ili steakova s američke farme Creekstone, jer se ta riba i meso prodaju restoranima.

1. Jastog u Konzumu u Radničkoj 48, 677 kuna za kilogram

Usprkos visokoj cijeni, ovog je petka bazen s jastozima bio prazan, po prvi put otkad dolazimo u najbolji hrvatski supermarket.

2. Hlap u Konzumu u Radničkoj 48, 365 kuna za kilogram

Za razliku od praznog bazena za jastoge, u bazenu s hlapovima plivalo je desetak velikih, lijepih rakova s povezanim kliještima, kako se ne bi međusobno ozljeđivali.

3. Janjeći kotleti, Santoku na tržnici Dolac, 330 kuna za kilogram

Santoku je jedina mesnica u gradu koja drži konfekcionirane, precizno rezane, minijaturne janjeće kotlete, što je dramatičan korak naprijed za hrvatsko mesarstvo. Nažalost, ova lijepa i vrijedna roba prodaje se premazana zelenim namazom od češnjaka i peršina, kao da ribari tek ulovljene škampe kupaju u triestini.

4. Veliki škampi, različite ribarnice, 300 kuna za kilogram

Oni najveći jadranski škampi, kojih najviše desetak stane u kilogram, već se dulje vrijeme vrte oko 300 kuna i sigurno vrijede taj novac.

5. Jadranska škrpina, tržnica Kvatrić, 280 kuna za kilogram

Škrpine su jutros na Kvatriću izgledale senzacionalno. Istodobno, na Dolcu smo vidjeli puno blijedih uvoznih škrpina za 180 do 220 kuna.

6. Ribeye u marinadi, Santoku na Dolcu, 265 kuna za kilogram

Ovi vrlo lijepi, čisto rezani steakovi tamne boje, koja upućuje na odležavanje, spadaju među najatraktivniju robu koju smo danas vidjeli na zagrebačkim tržnicama.

7. Jadranski kovač, tržnica Kvatrić, 260 kuna za kilogram

Ova veličanstveno ružna riba izgledala je kao da je još donedavno disala. Na Dolcu su se manji komadi šanpjera iz uvoza prodavali za 180 kuna.

8. Divlje šparoge, razne tržnice, 250 kuna za kilogram

Šparoga vam srećom ne treba puno. Stručci koštaju između 30 i 50 kuna, zavisno o veličini . Ponuda je izvanredno bogata: dobra sezona za šparoge.

9. Medaljoni grdobine, tržnica Kvatrić 200 do 250 kuna

Ovo može zvučati puno, ali grdobina daje vrlo malo čistog mesa, a većina kupaca želi baš čisto meso iz repa. Pa je tako grdobina ušla u red najskupljih riba

10. Biftek, razna samoposluživanja i mesnice, 190 do 250 kuna za kilogram

Cijena bifteka stalno lagano raste, tako da je sad već teško nabaviti biftek za manje od 200 kuna. U mesnici Miramare na Dolcu, gdje za razliku od mnogih uvijek skidaju srebrnu opnu s mesa, biftek trenutno košta 217 kuna, a u Konzumu u Radničkoj 207 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.