Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Živimo u inflaciji vinskih i gastro festivala. Pitanje je vremena kad će balon puknuti

krk-g

Prekjučer najavljeni zagrebački Restaurants and Bars Weekend samo je najnoviji proizvod na tržištu koje se očigledno čini sve unosnijim. Festivali hrane i vina preplavili su Hrvatsku i počeli se pomalo nekontrolirano umnožavati. Samo u Opatiji i Rijeci imamo tri vinska i gastro festivala godišnje. Što ne pomaže ukupnom turističkom rezultatu ove svojedobno šampionske hrvatske regije.

Svaki direktor lokalne turističke zajednice u bilo kojem malom ili velom mistu na Jadranu, smatra kako je njegova glavna profesionalna dužnost da organizira kakav takav vinsko gastronomski festival, što se najčešće svodi na prženje srdela i posluživanje tko zna kakve tune na stiroporskim ili papirnatim podlogama., uz najgore industrijsko vino. Bitno je da se sve odvija na rivi, uz šum i miris mora. Zagreb je već izložen zasićenju uličnih gastrofestivala, u svim mogućim žanrovima. Što sve ne bi bilo loše, kad bi ti festivali bili dobri. Što najčešće nisu.

Primjerice, na godišnjem sajmu kolača na Zrinjevcu, nikad se ne pojavljuju najbolje zagrebačke slastičarne. Na onim famoznim sajmovima etničkog kuhanja i strane hrane koji se povremeno  održavaju na Europskom trgu, prodaje se uglavnom trash, čak i kada atraktivno izgleda. Većina vinskih festivala više su ili manje irelevantni: iznimke su Vinistra, Grand Tasting u Laubi, Festival graševine i VINOcom.

Jedini zaista dobro organiziran pivski festival jest onaj koji se održava ujesen u Poreču, a jedini vrhunski street food festival jest Fuliranje za vrijeme zagrebačkog Adventa. Dobri su i Dani tune u Zadru. Budući da Hrvatska prolazi kroz svojevrsnu renesansu doživljaja i biznisa hrane i pića  logično je da broj festivala posvećenih hrani i piću stalno raste.

No, ti festivali mogu imati smisao i dugoročnu održivost jedino ako nude stvarnu kvalitetu, i ako iz godine u godinu dižu kriterije. Svaki drukčiji pristup prilično je besmislen,  dovodi do kompromitiranja cijele ideje gastrofestivala, a katkad se svodi na take money and run. I nije održiv. Nadamo se da će zagrebački R’N’B Weekend pridonijeti dizanju ukupne razine hrvatske gastrofestivalske ponude.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.