Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marin Vanjak konačno je objavio svoj recept za pizzu

vanjak-pizza

Svaka priča o pizzi s osnivačem O’Hare i Marinom Vanjakom nužno završava u znanstvenim dubinama i nerding outu. Što je normalno, jer kada govorimo o vrhunskoj pizzi, stvari ne mogu biti jednostavne. Previše je faktora i previše detalja u izradi pizze da bi sam recept bio garancija uspjeha. Pa nas je iznenadilo kad nam je na Facebook feedu izletjela Vanjakova nedavna objava.

“Puno me pitate kako se radi pizza. Dosta njih misli da se to može u dvije rečenice objasniti?! Ali evo… nešto najjednostavnije i najbolje. Mekano ko duša. Aman taman!” napisao je Vanjak u statusu na Facebook profilu svoje konzultantske tvrtke specijalizirane za vrhunske pizze. Ovaj recept je svojevrsni vodič za pripremu pizze, ali i promo za brendove s kojima Vanjak radi, pa treba uzeti u obzir da su parametri vjerojatno prilagođeni specifičnim proizvodima koji se navode u receptu. U receptu se ne spominju ni kranje temperature fermentacije ni temperature pečenja ni milijun drugih detalja, ali ako vas je zanimalo kako u načelu izgleda recept za profi pizzu, evo ga:

Tijesto za pizzu

ohara-rijeka

Sastojci

  • 2 kg brašna sa 14,5 g proteina po kilogramu  
  • 1,4 l vode, na temperaturi od 18 stupnjeva
  • 54 g sitne morske soli
  • 14 grama dehidriranog startera 

Postupak

U miješalicu stavite vodu i sol, starter i trećinu brašna pa pomiješajte. Zatim dodajte ostatak brašna i miješajte točno 20 minuta na niskoj brzini. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi, Ujutro izbulirajte (lagano rastegnite, preklopite par puta i oblikujte u kugle). Ostavite još 2-4 sata. Nakon toga možete peći pizzu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.