Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pripremanje prstaca zaista jest najneodgovornija stvar koju domaći restorani mogu napraviti

prstaci

Slobodna Dalmacija tvrdi kako u Splitu i okolici brojni restorani strancima nude prstace. Kao dokaz, Slobodna je pronašla objavu jednog američkog turista na Trip Advisoru, koji prstace  naziva finger shells (pravo englesko ime za prstace jest sea dates ili date shells) i koji je uz komplimente ovim izvrsnim školjkama, objavio i fotografiju zdjele s prstacima.

Kad na Trip Advisoru ili Google potražite tu objavu, odmah će vam izaći ime jednog restorana u Stobreču koji se hvali dugogodišnjom obiteljskom tradicijom, što upućuje da bi se trebalo raditi o odgovornom ugostiteljstvu.

Držanje prstaca je, međutim, najneodgovornija stvar koji bilo koji restoran može napraviti, jer vađenje prstaca posve je nesporno uništava obalu Samo potpuno neodgovorne osobe mogu pokušati poboljšati restoranski promet nečim što ugrožava cijeli jadranski ekosustav (pa tako i cijeli jadranski turizam).

Premda je izlov prstaca zabranjen prije više od dvadeset godina, činjenica je da se prstaci nude i u Zagrebu i na moru. Nama je prstace prošlog proljeća ponudio vlasnik jednog svojedobno uglednog restorana u sjevernom dijelu grada, što smo naravno odbili i trajno izbacili taj restoran s našeg itinerera. Javna je tajna da se prstaci mogu redovito jesti i u jednom restoranu blizu zgrade HRT-a. Ovakav, piratski pristup restoranskom poslu spada u najgore manifestacije neprofesionalnog ugostiteljstva, koje kompromitiraju društveni status naše restoranske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.