Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nijemac Marc Almert najbolji je sommelier svijeta. Na finalnom kušanju bila je i Kabolina Malvazija Amfora

best-sommelier-2019

Nijemac Marc Almert, sommelier restorana Pavillion u Zürichu, pobjednik je ovogodišnjem svjetskog prvenstva sommeliera održanog 15. ožujka u Antwerpenu u Belgiji. Na ASI-jevo natjecanje Best Sommelier of the World stiglo je rekordnih 66 sommeliera iz cijeloga svijeta, 63 su bili nacionalni prvaci među kojima jei aktualni sommelierski prvak Hrvatske Ivan Jug iz zagrebačkog Noela, a troje natjecatelja su kontinentalni prvaci. Drugo mjesto osvojila je Dankinja Nina Højgaard Jensen, a treće Latvijac Raimonds Tomsons.

Činjenica da drugoplasirani i trećeplasirani sommelieri ne dolaze iz poznatih vinskih zemalja, dovoljno govori o modernizaciji i globalizaciji svjetske vinske scene.

Kao i svake godine, sommelieri su na svjetskom prvenstvu u Antwerpenu, kojemu su partneri S.Pellegrino i Acqua Panna, prošli izuzetno naporna izlučna natjecanja, ali i više od deset spektakularnih masterclassova koje su vodili vlasnici nekih od najboljih svjetskih vinarija (Perrin, Torres, Symington…) i tehničkih predavanja koji su prilika za učenje na najvišoj razini.  U tjedan dana otvoreno je 5900 boca vina i istočeno 14.000 čaša, finale je gledalo 1100 ljudi, a na gala večeri je bilo 600 uzvanika. 

Svjetsko prvenstvo sommeliera počinje vrlo specifičnim pismenim testom znanja, tijekom natjecanja sommelieri kušaju i do 1000 vina i ne znaju kakve zadatke mogu očekivati i kojim redoslijedom.

Zadaci mogu biti sve, od pismenih pitanja o preciznim karakteristikama grožđa na manjim položajima svjetskih apelacija, preko klasičnih tastinga vina do analize vinskih lista i posluživanja gostiju koji uz večeru umjesto vina žele piva ili specifične preporuke sherryja i žestokih pića. Natjecanje završava, a ponekad se i odlučuje, na slijepom kušanju. Među vinima u finalu ove je godine bila i Kabolina Malvazija Amfora. ASI-jevo natjecanje Best Sommelier of the World najjače je natjecanje sommeliera na svijetu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.