Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IL MAGNIFICO Talijani su pokrenuli ‘Michelin za maslinova ulja’. Chiavalon i Mate dobili su 3 zvjezdice

magnifico-chiavalon-g

Oznaka ekstradjevičansko maslinovo ulje jedna je od najproblematičnijih oznaka u industriji hrane. Pod tim pojmom prodaju se istodobno neka od najboljih i najskupljih maslinovih ulja opće, i najlošija jeftina ulja kojima se ne zna porijeklo i koja se svojim karakteristikama ne približavaju onome što očekujemo kad govorimo o ekstradjevičanskim uljima.

S godinama birokratizacije, lobiranja velikih industrijskih proizvođača i rasta tržišta bez prilagodbe pravila, na tržištu ekstradjevičanskih maslinovih ulja nastao je kaos. U Italiji su zato pokrenuli novu razinu ocjenjivanja ulja, koje bi moglo izrasti u jednu od najutjecajnijih inicijativa za novo segmentiranje tog tržišta. Il Magnifico, prestižno natjecanje održano ovih dana u spektakularnoj toskanskoj vinariji obitelji Antinori, u svijet maslinovih ulja donosi novu kategoriju, extra quality olive oil (EQOO). U tu kategoriju ulaze samo vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja profesionalnih proizvođača izvoznika, s najboljim kemijskim i organoleptičkim osobinama.

magnifico

U konkurenciju Il Magnifica mogu ući samo uljari koji su u zadnje tri godine imali prosječnu proizvodnju od 15 kvintala, ne manju od ukupno 45 kvintala. Najmanje 40 posto njihovih ulja mora biti buteljirano, najmanje 30 posto ulja moraju proizvoditi iz vlastitih maslinika i moraju imati najmanje dvije a najviše četiri etikete koje predstavljaju većinu njihova izvoza. Uljari moraju biti pristuni na najmanje pet prodajnih mjesta u Europi, fizički ili online. Il Magnifico i EQOO ne biraju najbolje ulje u tekućoj berbi ili pojedina ulja, već najbolje proizvođače vrhunskih ulja.

Nakon rigoroznog ocjenjivanja, najbolji proizvođači ulja dobivaju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Zvjezdice označavaju vrhunske proizvođače koji su s najmanje dva ulja ušli u rang 80 do 100 bodova. Jedna zvjezdica dodjeljuje se proizvođačima 15 do 49 kvintala godišnje, dvije proizvođačima 50-79 kvintala godišnje, a tri zvjezdice proizvođačima koji na proizvodnji većoj od 80 kvintala godišnje postižu najvišu moguću kvalitetu ulja. Tu najprestižniju oznaku dobile su uljare obitelji Chiavalon iz Vodnjana i Agrofin, proizvođači ulja Mate iz Zambratije.

Glasači na Il Magnificu su vodeći svjetski sommelieri za maslinova ulja, promotori, trgovci, proizvođači high-tech opreme za uljare. Smisao natjecanja, kako navode organizatori, su obrana biološke raznolikosti i zaštita okoliša, oživljavanje autohtonih sorti maslina. Il Magnifico promovira lokalnu proizvodnju, obnovu napuštenih lokalnih sorti, mediteransku kulturu hrane koja se temelji na maslinovu ulju i diversifikaciju proizvodnje.

No njegova glavna ni najvažnija namjera je uvođenje nove superpremium kategorije, koja bi zaista najbolja ekstradjevičanska maslinova ulja na svijetu odvojila od svega ostalog u toj kategoriji i tako ih konačno ispravno pozicionirala i valorizirala na tržištu.Fenomenalno je da Istra u tom prestižnom segmentu već ima dva proizvođača.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.