Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zadarski Atrox priredio je proslavu 10. rođendana u suludo zabavnom ugođaju murterske Bobe

atrox-vecera-g

Vlasnik zadarskog Atroxa Boris Dešpoja zahvalio se Bobinom chefu i vlasniku Vjeki Bašiću na gostoprimstvu i raskošnom meniju koji je Bašić pripremio za gala večeru u povodu desetog rođendana Atroxa, pa je zamolio goste da pljeskom pozdrave Bašića. I baš kad je Bobinom salom zagrmio gromoglasni aplauz, u restoran je u kožnoj jakni upao Bašićev najbolji prijatelj Ante Božikov, vlasnik konobe Opat. “Bogati, nitko mi nikad nije toliko pljeskao. Dočekali ste me ko da sam Kolinda,” rekao je Božikov.

atrox-vecera-kamenica

Osim što sjajno kuhaju, Božikov i Bašić su Blues Brothers hrvatske restoranske scene. S njima je potpuno nemoguće ne smijati se, pa dobro pamtimo večeru u jedom lošem šibenskom restoranu  u ožujku lanjske godine, kad su B&B bili toliko urnebesno zabavni, da nam se raspoloženje nije pokvarilo ni nakon što je zli restoranski POS redom odbio sve naše kreditne kartice (srećom, imali smo dovoljno casha).

No, koliko god da su privatno zabavni, kornatski Blues Brothers smrtno su ozbiljni u kuhinji, što je zorno demonstrirao Bašićev jelovnik za desetu obljetnicu firme koja igra sve važniju ulogu među hrvatskim distributerima vina; Atrox među ostalim uvozi briljantne šampanjce Agrapart, Drapier i Pol Roger, vrhunski prosecco Nino Franco, i distribuira buteljke čitavog niza važnih hrvatskih vinarija.

atrox-vecera-gosti

Jučerašnja je Atroxova večera, na kojoj se okupilo puno važnih ljudi iz dalmatinskog ugostiteljstva uključujući Rudija Štefana, Željka Alfirevića i Roka Bekavca, počela velikom, jedrom, divljom kamenicom s delikatnim gelom od kvasine i ljutike.

Uz kamenicu smo, naravno, pili Pol Roger. Uslijedio je perfektno rezani carpaccio od brancina s viškim limunom i majonezom od ježinca. Ovo jednostavno, aromatično i teksturalno bogato jelo dominiralo je cijelom večerom.

atrox-vecera-brancin

Rižoto sa šparogama i malim škampima bio je okej: umjereno gorke divlje šparoge, prve ove godine, učinile su ga atraktivnim. Lijepo, čisto rezani janjeći medaljoni (noisettes bi možda bio točniji izraz) imali su propisno snažan, distinktivan okus i dovoljno naglašen tek pečenog mesa, i dobro su funkcionirali uz svilenkasti pire od graška. Uz janjetinu smo pili vibrantni, svježi, ali moćni i definitivno premladi Gevrey Chambertin Antonin Guyon iz 2015. godine.

atrox-vecera-bozikov

Zanimljivo je da se ovaj rasni burgundac solidno složio i s kompleksnim gnudima od paške puine (skute) posluženima na kremi od prošeka Ambra i suhih smokava. Atroxova rođendanska večera u Bobi bila je zaista jako dobra. Servis također.

Poslije večere, slovenski chef Tomaž Kavčič predstavio je svoj gin Monologue (koktele je radio barmen Marino Karinja), a Atroxova večer u Bobi završila je neformalnom komemoracijom za Andreja Barbierija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.