Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj restoran printat će poseban sushi za svakog gosta, na temelju njegova genetskog testa

sushi-singularity

Ozbiljni restorani sve se više bavi utjecajem kuhinje na zdravlje. Novi ideal je jesti elaboriranu hranu i pritom ne samo ne osjećati težinu idući dan, nego se po mogućnosti i liječiti.  Japanska firma Open Meals ima vlastitu ideju o tome. I ide ne korak dalje, nego toliko daleko da ulazi u bizarno. Objasnit ćemo to ovako. Japanci put hrane, koji tradicionalno vodi od usta od toaleta, žele okrenuti naopako. Spojiti znanosti i sushi, kako kažu.

Ideja je koristiti “biološke uzorke” gostiju poput uzoraka sline, urina i stolice, kako bi se na temelju analize mikrobioma i nutricionističkih potreba, za svakog pojedinog gosta isprintao najidealniji sushi. Pa tako vaš uobičajeni postupak rezervacije ne bi uključivao poznatu gnjavažu telefonskiuh poziva i mailova, nego bi vam restoran prije dolaska poslao i “zdravstveni kit”, a vi biste morali vratiti uzorke kako bi vas na stolu dočekala ukusna hrana odabrana samo za potrebe vašeg tijela. Ideja je nedavno predstavljena na  nekoliko gastronomskih i tehnoloških sajmova.

Open Meals u praksi će je ipak morati demostrirati u vlastitom restoranu Sushi Singularity koji iduće godine planiraju otvoriti u Tokiju. U promo videu koji su objavili na svojoj stranici, muškarac ulazi u sushi restoran i lice mu istog trena kompjuterski mapiraju, sa svim zdravstvenim parametrima, od razine nutrijenata u organizamu, preko genetskog koda (?), do podataka o kvaliteti sna i crijevnojfolir. Onda 3D printer robotskom rukom ispringa sushi i u njega ubacuje sve što organizam gosta treba. Sushi chef dovršava jelo.

Cijela ideja i njena prezentacija same po sebi mogu izgledati bizarno, ali Open Meal zapravo postavlja zanimljivo pitanje – kako će tehnologija u budućnosti utjecati na jednu od najstarijih očuvanih kulinarskih tradicija na svijetu? Roboti i umjetna inteligencija već su se udomaćili u fast food lancima, menzama i nekim bistroima. Slastičari s oduševljenjem eksperimentiraju s 3D printom, Barilla je najavila cijelu luksuznu kolekciju printanih tjestenina. Najveći svjetski chefovi, od Ferrana Adrie do Heinza Becka, ozbiljno ulaze u znanstvena istraživanja utjecaja kreativnog kuhanja na ljudsko zdravlje. Sushi Singularity zvuči svetogrdno za posvećene ljubitelje sushija, ali u raspravi o tehnologiji, budućnosti i hiperpersonalizaciji hrane vjerojatno imaju što zanimljivo za reći. Ovaj zadnji trend restorane je ionako već naveliko zahvatio kroz food fadove, od straha od glutena do izmišljenih alegrija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.