Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclassom o pršutu chefa Roberta Perića počeo je novi ciklus AZRRI-jevih radionica za profesionalne kuhare

azrri-peric-prsut

U gastronomskom centru Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) na lijepo preuređenom starom imanju iznad Pazina, održana je prva u ciklusu kuharskih radionica za profesionalce u 2019. godini. Cilj ovih edukacijskih ciklusa koji se održavaju u okviru KEYQ-a, EU programa prekogranične suradnje, je revalorizacija lokalnih namirnica i proizvođača hrane u profesionalnoj kuharskoj profesiji, restoranima i u gastronomiji.

Zbog koncepta, tema i predavača (lani su radionice među ostalima držali David Skoko uz Bateline, Janez Bratovž iz ljubljanskoj JB-a i Danijel Đekić iz Montea) AZRRI-jeve su radionice postale prilično popularne među profesionalnim kuharima.

Prvu radionicu novog ciklusa održao je chef Robert Perić, na temu korištenja istarskog pršuta u kreativnoj gastronomiji. Istarski pršut još je nedovoljno vrednovana i zapravo rijetka namirnica u gastronomiji, jer autentični, vrhunski istarski pršut proizvodi svega nekoliko proizvođača.

Chef Perić pokazao je kako kroz niz tehnika i kombinacija pršut postaje versatilna, moćna namirnica na cijelom meniju, puno šira od suhomesnatog hladnog predjela. Perić je na radionici kuhao špagete od slanutka u soku od pršuta s tartufima i sirom, tortele od pršuta i graška u pjeni od sira s crumbleom od pršuta, rižoto s pršutom, šparugama i mladom kapulom u šafranu, sipice s bobom i pršutom i tartar od boškarina, još jedne važne lokalne namirnice, s pršutom, želeu od cikle, sirom i uljem od špinata.

Iduća AZRRI-jeva radionica koju će voditi chefica novigradskog restorana Marina, Marina Gaši, posvećena je zanimljivoj temi. Naslovljena “Kako pridobiti povjerenje gosta”, radionica je namijenjena kuharima i konobarima. Cilj radionice je osvještavanje važnosti suradnje kuhinje i sale.

Činjenica da hrvatski konobari prečesto ne poznaju hranu i vina koja prodaju jedan je od ozbiljnijih problema domaće restoranske scene. Gaši, koja prvi put nastupa kao predavač na AZRRI-jevim radionicama, pripremat će svoja kreativna jela od ribe, a voditelj restorana Marina Davor Buršić polaznicima će objasniti kako se profesionalno prezentiraju jela i meni.

View this post on Instagram

🥁🥁🥁 Kako zadobiti povjerenje gosta – Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši – 05.03.2019. Ovom vrstom tematske kuharske radionice namjenjenom kuharima i konobarima želi se dati naglasak na važnost poznavanja pripremljenih jela, važnosti suradnje kuhara i konobara kao i važnosti prikladne prezentacije vrhunski pripremljenih jela. Marina Gaši, poznata istarska kultna chefica iz Novigrada, vlasnica restorana Marina, prvi puta gostuje kao kuhar predavač u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, gdje će pripremati svoja kreativna jela bazirana na ribljim i morskim plodovima. Mogućnosti prijave su otvorene no zbog ograničenog broja polaznika, potrebno je poslati prijave do petka, 01. ožujka 2019. na službeni email: edukacije@azrri.hr. Za sve ostale informacije i prijave, nazvati na kontakt broj: 052 351 596 ili poslati email edukacije@azrri.hr. #Proljetniciklus2019 #EGCI #Kuharskeradionice

A post shared by AZRRI KEY-Q (@azrri_keyq) on

Do kraja ciklusa, u AZRRI-jevoj kuhinji održat će se još devet radionica, na kojima će predavati David Skoko, Hrvoje Zirojević, Fabricio Vežnaver, Marijo Čepek, sommelier Filip Savić i Emanuelle Scarella, chef udinskog restorana Agli Amici, koji nosi dvije Michelinove zvjezdice. AZZRI-jeve radionice najozbiljniji su i najsustavniji program profesionalne edukacije u gastronomiji dosad pokrenut u Hrvatskoj. O ovogodišnjem ćemo ciklusu redovito izvještavati na Kultu Plave Kamenice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.