Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

DENI SRDOČ U NOVOM LISTU Učio sam od najboljih

deni-srdoc-michelin

Nedjeljno izdanje riječkog Novog lista objavilo je veći intervju s Denijem Srdočem, chefom restorana Draga di Lovrana. Prenosimo najzanimljivije izjave najmlađeg hrvatskog nositelja Michelinove zvjezdice.

O učenju

Uvijek sam želio učiti od najboljih. Lani sam proveo dva mjeseca u Baskiji, u Azurmendiju, kojeg smatram jednim od najboljih restorana na svijetu. Kod njih sam stekao sjajna iskustva, a najviše me se dojmilo kako u Azurmendiju povezuju baskijsku gastronomsku kulturu s najnovijim globalnim gastronomskim dostignućima, pa i u tehnološkom smislu. To je na neki način potvrdilo i moju nit vodilju u gastronomiji…

Poslije lanjske Baskije, ove sam zime radio u Münchenu u restoranu Atelier, također s tri zvjezdice. Bilo je to sasvim drukčije iskustvo. Atelier ima drukčiji pristup od Baska, ali svakako možemo govoriti o apsolutno autorskoj kuhinji, od koje se može mnogo toga preuzeti. Sad se veselim intenzivnom radu u Dragi di Lovrana. Jedva čekam da gostima prezentiram što sam naučio.”

O počecima u kuhinji

Mene su u obitelji usmjeravali prema tehnici. Uostalom, formalno sam srednjoškolsko obrazovanje dobio u riječkoj Elektrotehničkoj školi. No, kad sam maturirao, svečano sam objasnio da se time neću baviti, što je bio šok, jer moji imaju tvrtku koja se bavi elektronikom i elektrotehnikom. Još su se više šokirali kad sam im rekao da ću se baviti kuhanjem. Mamin brat ima restoran Pud brest u Milohnićima na Krku, gdje su me uputili raditi. Mislili su da će me pakao u kuhinji tijekom sezone natjerati da kažem zbogom kuhanju. A ja sam uživao i rekao – zauvijek kuhanje. 

O Dragi di Lovrana

“Ja sam vlasnicima Drage di Lovrana zahvalan. Odluka da krenemo u visoku gastronomiju bila je zajednička, ne samo moja. Bez njihove potpore svega ovog ne bi bilo. Stoga želim da baš na ovom fenomenalnom mjestu napravimo nove iskorake u našem kulinarstvu i da ljudi, privučeni Michelinovom zvjezdicom, počnu masovno dolaziti u ovaj restoran. I da svi uživamo. Mi u kuhanju, a gosti u jelima. Upravo pripremamo novi sezonski meni. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

DENI SRDOČ U NOVOM LISTU Učio sam od najboljih

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min