Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelinova zvjezdica za Noel zasluženi je trijumf Gorana Kočiša i Ivana Juga

noel-sake-g

Kad smo prije dva tjedna putovali u Bukurešt, u društvu vrhunskih chefova Rudolfa Štefana, Ane Grgić i Hrvoja Kroflina, puno se razgovaralo o novim Michelinovim zvjezdicama za Hrvatsku, čije smo objavljivanje očekivali. Sve troje chefova, a posebno Ana Grgić, bili su uvjereni da će Noel postati prvi zagrebački restoran sa zvjezdicom. Mi smo se, naravno, složili. Ionako već dugo prognoziramo Michelinovu zvjezdicu za Noel.
U našem zadnjem tekstu o hrvatskim kandidatima za nove Micheline objavljenom prije mjesec dana, posebno smo istaknuli Noel. Evo zašto Noel zaslužuje Michelinovu zvjezdicu.

Menadžer Noela, sommelier Ivan Jug

Prvo, restoran izgleda diskretno luksuzno, baš kao što izgleda velik broj europskih Michelinovih restorana. Drugo, Noel ima skoro perfektnu poslugu, na razini Esplanade. Treće, Noel se može pohvaliti jednom od najekstenzivnijih vinskih lista u Hrvatskoj, koja obuhvaća i velike bordeauxe i burgundce, kao i najbolja hrvatska vina i potpuno ekscentrična slovenska prirodna vina poput buteljki Acija Urbajsa.

Četvrto, Noel je primjer ekstremne profesionalne etike: chef Kočiš i glavni sommelier Ivan Jug katkad doslovno rade 28 sati na dan , i u njihovu rječniku ne postoji izraz ne može.

kocis-izbor
Chef Goran Kočiš
noel-2018-pastrva

Peto, i najvažnije, kuhanje u Noelu dramatično je napredovalo. U samo dvije i pol godine, chef Kočiš pomaknuo se od gastrotainmenta prema autentičnom fine diningu, a sada se približava modernoj visokoj kuhinji.
Veliku ulogu u Noelovu napretku odigrala je i logistika: današnji Noel nabavlja najbolju jadransku tunu, izvanrednu crnu slavonsku svinju, prvorazrednu bijelu ribu, a u sezoni drži bijele tartufe. I sve je to skuhano s visokom preciznošću i osjećajem za sastojke. Važno je spomenuti i recentni napredak u kruhu i pecivima, koji sada spadaju među najbolje u gradu. Te izvrsnog barmena Karla Ferenčaka i sommeliera Gorana Petrića

Noel je, dakle, cijeli paket vrhunskog restoraterstva, pa svakako zaslužuje jednu zvjezdicu. Poznavajući ih, vjerujemo da poslovni partneri i bliski prijatelji Ivan Jug i Goran Kočiš u ovom trenutku uz šampanjac, filozofiraju o drugoj zvjezdici.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.