Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin je trećom dodjelom definitivno postavio Hrvatsku na gastronomsku kartu Europe

360-izbor

Hrvatska od danas ima pet restorana s Michelinovim zvjezdicama. Zaslužuje još najmanje tri, ali to u ovom trenutku nije najvažnije. Najvažnije je da se Hrvatska s pet Michelinovih zvjezdica od kojih su dvije potvrđene drugu godinu zaredom, a ona Monteova treću uzastopnu godinu, nametnula kao gastronomski relevantna srednjoeuropska država. 

Slovenija, sa slavnom Anom Roš, velikim veteranom Janezom Bratovžem i hordom gladnih, pametnih i kreativnih chefova i dalje nema ni jednu zvjezdicu, jer je Slovenija premalo tržište. Michelinove zvjezdice za pet hrvatskih restorana imaju dvostruko značenje.

Prvo, one su dodatni poticaj našoj turističkoj industriji. Budući da Hrvatska ekonomski ovisi od turizma, Michelinove su zvjezdice, koliko god to zvučalo neobično, izravni i efikasni poticaj rastu domaćeg BDP-a.

Drugo, jednako važno, potvrda starih i dodjela novih zvjezdica pokazuje kako hrvatski chefovi, restaurateri i sommelieri i u krajnje neprijateljskom fiskalnom i radnom okruženju (kompetentne radne snage naprosto nema) mogu osigurati svjetski relevantan proizvod.

I dok su sve hrvatske Michelinove zvjezdice apsolutno opravdane, preporuke i Bib Gourmandi i dalje izazivaju puno kontroverzi i ponešto podsmijeha. Nesporno je da su neke preporuke više nego zasluženen(San Rocco, Badi, Pergola i Marina u Istri, Boškinac na Pagu, Tekka, Time i Pod Zidom u Zagrebu, pojedini dalmatinski restorani), ali je još više nesporno da su među preporuke uvršteni pojedini restorani s rubno jestivom hranom i trećerazrednim sastojcima.

Osim toga, Michelin je opet zaobišao cijeli Kvarner, od Mošćeničke Drage do Lošinja (ne računajući Dragu di Lovranu koju valjda vode pod Istru). Posve je očigledno da su se neke preporuke dijelile pod pritiskom lokalnih turističkih zajednica, budući da Ministarstvo turizma financira projekt hrvatskog Michelina. Takva praksa nije dobra , jer dovodi u pitanje Michelinovu autentičnost.

Bib Gourmand za Hrvatsku posve je tragikomičan jer u isti rang stavlja genijalnu Batelinu, i tehnički perfektnu Agavu s kuhinjama neusporedivo niže kvalitete. No, neovisno od ovih zamjerki, Michelin je jedna od najboljih vijesti za hrvatsku restoransku i turističku industriju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.