Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagreb je i dalje pustinja za etničke restorane. Evo koji nam najviše nedostaju

indijski

Ne može se reći da scena zagrebačkih “etničkih” restorana nije posve nedinamična. Unatrag dvije godine došlo je do prave male eksplozije indijskih restorana i zalogajnica, s prilično egzotičnim podžanrovima poput himalajskog curryja.

Nadalje, raste broj sushi restorana i svi se doimaju uspješno, što je i normalno budući da se sushi po popularnosti približava burgerima. No, čitav niz velikih svjetskih kuhinja u Zagrebu uopće ne postoji, ili postoji tek u fast food oblicima. Evo liste onih etničkih restorana, koji nam najviše nedostaju

1. Tajlandska kuhinja

tajlandska

Tajlandska je kuhinja među najpopularnijima na svijetu, sastojci nisu preegzotični a pogotovo nisu preskupi, ali je Zagreb svejedno valjda jedini ili jedan od sasvim rijetkih europskih glavnih gradova bez tajlandskog restorana. Prije petnaestak godina u podrumu Branimir Centra radio je Opium, s kuharom iz Phuketa.

2. Izraelska kuhinja

izraelska

U Hrvatskoj se prodaju Ottolenghijeve knjige, pola Hrvata koji putuju zbog gastronomskih razloga već su posjetili londonski Palomar, svi su nam sastojci ovdje, Zagreb ima dugu tradiciju židovske kulture (brutalno prekinutu 1941. godine) ali se svejedno nitko još nije sjetio otvoriti židovski restoran. Prilično neobično.

3. Kineske regionalne kuhinje

secuanska

Početkom dvijetisućitih godina u Zagrebu je radilo više od dvadeset kineskih restorana, i svi su imali slične jelovnike. Da bi kineska hrana ponovo zainteresirala Zagrepčane i njihove goste, moralo bi se otvoriti nekoliko bar donekle autentičnih regionalnih kineskih restorana. Plediramo za sečuanski.

4. Turska kuhinja

turska

Turska kuhinja jedna je od najplemenitijih i najkompleksnijih na svijetu, s nizom divnih, nijansiranih, blagih okusa, složenih tekstura i bogatih aroma. Ta nam je kuhinja asocijativno poznata zbog dugog turskog utjecaja u našim krajevima. U Zagrebu, nažalost, imamo tek jedan turski fast food u Tkalčičevoj i hrpu ozloglašenih kebabdžinica, koje nemaju veze s pravom stvari.

5. Vijetnamska kuhinja

vijetnamska

Vijetnamski su restorani dugogodišnji svjetski hit, što je i normalno, budući da je riječ o jednom od prvih globalnih fusion kuhinja. Vijetnamska je kuhinja kombinacija azijskih i francuskih utjecaja. Nažalost, u Zagrebu je dosad nije bilo skoro ni u tragovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.