Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je najbolji dokaz kaosa u hrvatskoj poljoprivredi – u 11 godina izgubilo se više od 53 tisuće goveda

tolusic1

Portal Telegram.hr prije nekoliko dana objavio je fascinantan podatak, koji briljantno opisuje kaotično stanje u hrvatskoj poljoprivredi. Naime, Ministarstvo poljoprivrede 18. veljače je priznalo da je u Hrvatskoj od 2007. godine do danas zabilježeno više od 53 tisuće plutajućih goveda.

Termin plutajuće govedo odnosi se na životinju koka je napustila svoju matičnu farmu, a nije legalno završila u klaonici, u izvozu ili na nekoj drugoj farmi. Ukratko, podatak o više od 53 tisuće izgubljenih krava i bikova upućuje na veliki opseg ilegalne i samim tim nekontrolirane trgovine govedinom.

Jer, te životinje nisu, naravno, mogle nestati. One su završile u nekim klaonicama, legalnim ili ilegalnim, pa zatim i na nečijim tanjurima. Budući da se izgubljenim govedima očito trgovalo ilegalno (jer inače ne bi bila prijavljena kao plutajuća, dakle izgubljena), postoji velika mogućnost da meso tih životinja nije prošlo obaveznu veterinarsku i sanitarnu inspekciju. 

Postoji, dakle, velika i stvarna mogućnost  da se kontinuirano hranimo govedinom za koju ne znamo je li higijenski podesna za ljudsku prehranu. Slučaj izgubljenih krava, koliko god bio drastičan, nije usamljeni primjer potpunog kaosa u hrvatskoj proizvodnji hrane.

Primjerice, kad je Kult Plave Kamenice prošle jeseni prikupljao podatke o ukupnoj proizvodnji maslina i maslinova ulja u Hrvatskoj, brojni su nam stručnjaci rekli da službeni podaci nisu točni i da se zapravo ne zna koliko imamo posađenih maslina, i koliko se ulja doista proizvodi i pušta u prodaju. Ne zna se, također, koliko je zaista hektara u Hrvatskoj zasađeni vinogradima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.