Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijani se boje da će do travnja ostati bez maslinova ulja

italija-ulje-prosvjedi

Italija je imala jednu od najgorih godina u povijesti svoje velike i uspješne maslinarske industrije. “Riskiramo trajni gubitak prilike za konzumiranje talijanskog ekstradjevičanskog maslinova ulja, što bi imalo katastrofalne posljedice za ekonomiju, radna mjesta, zdravstvo i selo,” rekao je glasnogovornik talijanskog najvećeg poljoprivrednog lobija Coldiretti.

Zbog lošeg vremena s puno kiše i mraza, širenja opasne bakterije Xylella fastidiosa i nesposobnosti populističke Vlade da pravovremeno reagira, talijanske maslinarske regije imale su najslabiji urod u zadnjih 25 godina, a maslinarska je industrija, prema podacima Instituta za usluge na poljoprivredno- prehrambenom tržištu (ISMEA), izgubila 25 milijuna maslina, što je 185 milijuna kilograma manje u berbi. Financijska šteta procjenjuje se na oko milijardu eura.

Zbog svega toga, cijene ulja u siječnju su skočile 31 posto, a Talijani strahuju da će do travnja ostati bez maslinova ulja i da će proizvođači masovno početi miješati domaća ulja s lošim uljima iz Tunisa, praksa koja ionako muči talijansko tržište. Narančasti prsluci u Rimu su na masovnom prosvjedu tražili od vlade da pomogne maslinarima, posebno regiji Apulija koja proizvodi 50 posto talijanskog maslinova ulja a izgubila je 65 posto uroda. Uz sve to , maslinarima iz Apulije su zbog rute Trans-jadranskog naftovoda odlučili iščupati 10.000 starih maslina.

Maslinari su prosvjedima odgodili radove na tom dijelu rute, ali kemijski spojevi koji su zbog radova zatrovali tlo navodno su im još lani smanjili urode. Svi krive vladu da ide đonom na maslinare. Naime, predstavnici Trans-jadranskog naftovoda rekli su da će iščupane masline iz Apulije smjestiti u rasadnike, a one zaražene Xylellom uništiti. Maslinari tvrde da ih je država ne reagirajući na ove najave natjerala da koriste jake pesticide i uništavaju okoliš i da nakon gradnje naftovoda planira forsirati sadnju visokorodnih komercijalnih sorti maslina umjesto autohtonih. Državu optužuju i da ne pomaže tehnološki razvoj maslinarske industrije jer propisima ograničava maslinare na tradicionalne tehnike proizvodnje koje su skupe i ne omogućavaju rast nužan za zadovoljavanje potreba tržišta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.