Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaražena govedina iz Poljske prodavala se u čak 57 hrvatskih kebabdžinica

kebab

Sanitarna inspekcija potvrdila je Jutarnjem listu da se zaražena govedina bolesnih poljskih krava, čije su fotografije nedavno opravdano zgrozile svijet, masovno prodavala u Hrvatskoj. Poljska zaražena govedina došla je u čak 57 fast food lokala koji pripremaju kebabe.

Zasad se ne zna o kojoj je količini mesa riječ; najviše procjene spominju brojku od osam i pol tona. U ovom se slučaju postavljaju dva pitanja. Prvo, zašto Sanitarna inspekcija odmah po izbijanju poljskog skandala nije obavijestila javnost o povlačenju mesa. Drugo, zašto je država lagala hrvatskoj javnosti. Država je, naime, prvo tvrdila da govedina povučena u Hrvatskoj nije došla iz poljske klaonice o kojoj se pisalo u medijima.

Meso je došlo preko istog distributera koji je distribuirao meso iz sporne klaonice u Sloveniji, ali poanta je u tome da se bolesne krave ne ubijaju samo u jednoj klaonici i to nikako nije mogao biti zadovoljavajući odgovor Ministarstva. Nakon toga Sanitarna inspekcija javno je potvrdila da su  tri lokala ipak prodavala pokvarenu govedinu, da bismo sada doznali kako je riječ o čak 57 lokala. Kako je moguće da vlasti lažu svoje građane kad je riječ o važnom zdravstvenom pitanju.

Drugo, već je odavno poznato da su kebabi u Hrvatskoj uglavnom odlagališta mesnih ostataka, s kojima se ne može ništa drugo napraviti. Svi oni potrošači takve vrste fast fooda zaista bi morali pitati same sebe zašto i dalje jedu takvu hranu. Naime, ipak postoje brojne, higijenski puno sigurnije jeftine opcije brze hrane.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.