Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Vodnjanka ima dva strateška problema i izvrsnu tortu od badema

vodnjanka-njoki

Kad smo objavili da se u Gundulićevoj ulici otvorila zagrebačka ekspozitura legendarne istarske konobe Vodnjanka, tekst je zapalio web i dobio stotine lajkova. Danas je, međutim, zagrebačka Vodnjanka za ručak bila potpuno prazna. Točno pet gostiju.

Možda je riječ o slučajnosti i lošem danu, a možda o strateškim problemima koje smo uočili prije godinu i pol dana u Vodnjanu, i koji su se, čini se, prenijeli na zagrebački restoran.

vodnjanka-sala

Jednom davno, kad je Vodnjanka stjecala visoki renome koji i danas traje, ona se oslanjala na ideologiju i kolorit prvorazrednih lokalnih sastojaka. Samo kuhanje nije bilo presudno. Kada je riječ o lokalnim sastojcima, jedna od njihovih glavnim značajki je sezonalnost. U Vodnjankinom zagrebačkom meniju, koji nas jako podsjeća na vodnjanski, nema baš nikakve sezonalnosti.

Uz tjestenine i fritaje predlaže se šugo od šparuga ili vrganja.  Problem je posve očigledan. U ovo doba godine nema ni šparoga ni vrganja. Osim sušenih vrganja, koji su super za juhu ili kao začin u nekom složenijem umaku, ali zbog teksture nisu baš idealna roba za samostalni umak.

vodnjanka-prsut

Danas, kad se svaki ambiciozniji restoran trudi držati sezonskih sastojaka, prilično je naivno nuditi pljukance sa šparugama ili vrganjima u vrijeme kad ne rastu ni šparoge ni vrganji.

Drugo, pojedine recepture u Vodnjanki naprosto nisu dovoljno dobre. Prije godinu i pol u Vodnjanu, u umaku od divnih svježih lisičarki previše se osjetila voda. Danas u Zagrebu, u umaku od rikule i pršuta opet se osjetila voda, što nas navodi na pitanje o temeljcima s kojima se u Vodnjanki pripremaju umaci.

Rekli bismo da ti temeljci nisu baš pažljivo i dugo iskuhavani, ili da ih je u umacima premalo. U svakom slučaju, ni šug od boškarina ni umak s rikulom i pršutom nije imao dobro izvučene, čiste okuse.

vodnjanka-pljukanci

Pršut, kao predjelo, bio je pak vrlo fin i odlično narezan na male do srednje fete. Najbolji je dojam ostavila zaista izvrsna torta od badema, bez brašna, koja ulazi u malu kolekciju vrhunskih zagrebačkih restoranskih kolača.

Vinska lista je načelno korektna, ali bi morala sadržavati pokoji oranž, kao i tradicionalno proizvedeni pjenušac. Kolekcija jako dobrih Bristovih ulja nalazi se na svakom stolu, što nas je razveselilo.

vodnjanka-detalj

Vodnjanka u Gundulićevoj ima golemi potencijal kao jedini zagrebački istarski restoran. Ali, moraju odustati od antisezonskog cjelogodišnjeg menija, i moraju modernizirati kulinarske postupke.

Vodnjanka je smještena u prelijepoj blagovaonici s velikim prozorima koji gledaju na ulicu, gdje se prije desetak godina nalazio sommelierski bistro Karlo.

VODNJANKA

Gundulićeva 16, Zagreb

HRANA 3/5  VINA 3/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT -5/5

kartice Visa, Mastercard

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.