Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TERROIR ZAPADNE ISTRE Je li prostor između Brtonigle i Buja najvredniji u Hrvatskoj?

zapadna-istra1

Kad je dan dovoljno vedar, s terase podruma Giorgia Claia vidi se more. Motovun i Učka jasno se vide s Claijeve terase i kad je horizont čipkast i maglovit. Santa Lucia i Sveti Jakov dva su najvažnija i najpoznatija vinogradarska položaja u cijeloj Istri.

I Claievi pogledi i autentični istarski grand cru vinogradi, i prvorazredni maslinici i tri metra visoke trske uz cestu, sastavni su dio područja koje možemo nazvati terroirom Zapadne Istre.

cattunar-hotel-priroda
Detalj Cattunarove vinarije
san-rocco-2018-tartufi
Tartufi u San Roccu

Enološki gledajući, riječ je o jednom od najvažnijih područja u cijeloj Hrvatskoj, jer Giorgio Clai ondje proizvodi Bronbonero i Sveti Jakov, Kozlović Santa Luciu, Coronica jednu od najmineralnijih zamislivih mladih malvazija, a Cattunar nevjerojatne stare terane.

Gastronomski gledajući, Zapadnu Istru obilježavaju briljantna Pergola, vibrantna Marina Gaši i tartufarski epicentar Hrvatske, San Rocco u Brtonigli.

san-rocco-ambijent

Ovih se mjeseci sve to mijenja. Prvo je Franco Cattunar otvorio luksuzni vinski hotel iznad Brtonigle. Zatim se počeo graditi još luksuzniji hotel San Canzian udaljen jedno kilometar i pol od Claijeve vinarije, gdje će se uskoro otvoriti istarski Noel.

Pa su Claievi poslovni partneri odlučili otvoriti nekoliko raskošnih apartmana. Istodobno, vlasnici San Servola, jedne od vodećih hrvatskih malih pivovara, u blizini Buja planiraju otvoriti butikni hotel. 

Zapadna Istra doživljava turistički procvat. Zasad se čini da je riječ o optimalnom smjeru; o terroirskom i luksuznom turizmu, koji maksimalno koristi prirodne prednosti svojih lokacija, a da ih ne devastira. Terroirski turizam Zapadne Istre, pokaže li se održivim, mogao bi se pretvoriti u jedan od najvažnijih hrvatskih  turističkih modela.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.