Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sassicaia 2016. dobila je 100 bodova kod Roberta Parkera

sassicaia-100-parker

Davne 1985. godine mladi ambiciozni vinski kritičar Robert Parker recenzirao je Sassicaiu iz nove berbe. Dao joj je 100 bodova. Bilo je to prvo talijansko vino s maksimalnom ocjenom. Jedan od događaja koji je definirao fenomen supertoskanaca. Tijekom godina, Parker je puno puta kušao Sassicaiu iz 1985, uvijek s istim oduševljenjem: “Često sam je na slijepom kušanju pogrešno prepoznavao kao Mouton-Rothscild iz 1986,” “Monumentalni cabernet sauvignon, jedno od najvećih vina napravljenih u ovom stoljeću,” “neupitno jedan od najuvjerljivijih i najdramatičnijih cabernet sauvignona koje sam ikad kušao, i samo je sve bolji,” komentirao je Parker iz kušanja u kušanje.

tenuta-san-guido

Više od trideset godina kasnije, Sassicaia je kod Parkera ponovno dobila stotku. Ovoga puta maksimalni broj bodova dodijeljen je berbi 2016. Evo kako je recenzentica Parkerova Wine Advocatea Monica Larner obrazložila svoju ocjenu.

“Sassicaia 2016. je vino predodređeno za uspjeh. Kušala sam je više puta, iz bačve i iz boce i 100 bodova koje ovdje vidite oduševljeno joj je dodijeljeno na temelju mini vertikalnog kušanja u kojemu je berba 2015. dobila 97 bodova (Wine Spectator je Sassicaiu iz 2015. proglasio vinom godine 2018.). Usporediti ove dvije izvrsne berbe ima savršenog smisla uspoređivati, jer spadaju među najbolje berbe u Bolgheriju i Tenuti San Guido. Berbe su bile vrlo slične, s dugim i toplim ljetnim mjesecima koji su omogućili produljeno dozrijevanje. Berba 2016. bila je nešto kišnija i dala je više kiselina. Ipak rezultati u čaši se začuđujuće razlikuju. Sassicaia iz 2015. je raskošna, zaokružena, sočna i direktna, dok 2016. pokazuje fokus i preciznost. Njene visoke kiseline odnijet će je daleko u budućnost i omogućiti dugi razvoj vina. Ovo vino ima čisti okus kupina, zrelih višanja, vrućeg aromatičnog bilja i začina. Iz čaše u kontinuiranom nizu teku blistave, intenzivne arome, okusi traju dugo, svježina koju vinu daje taninska kičma savršeno je balansirana s dubinom voćnih aroma. Mislim da je Sassicaia iz 2016. vrlo blizu epske berbe 1985. koja je i danas apsolutno mjerilo za talijanskih vina.”

sassicaia-1985

Sassicaia je remek djelo Maria Incisa della Rochetta, legendarnog toskanskog vinara koji je prvi u Bolgheriju odlučio napraviti “rasno vino”. U pismu koje je 11. lipnja 1974. poslao talijanskom gastro kritičaru Luigiju Veronelliju, napisao je: “… ovaj eksperiment počeo je između 1921. i 1925. godine, kada sam kao student u Pisi često bio gost kod vojvoda Salviati u Migliarinu. Kod njih sam pio vino iz vinograda s vecchianskih brda koje je imalo isti, nepogrešivi bouquet jednog starog bordeauxa, prvog vina koje sam ikad kušao (do 14. godine mi nisu dali piti vino) u kući moga nona Chigija 1915.”

Inspiriran tim vinom Mario Incisa della Rochetta odlučio je napraviti prvo bordoško vino u Bolgheriju. Vinograde cabernet sauvignona posadio je nakon što je uočio sličnost toskanskog terroira i terroira komune Graves u Bordeauxu. Sassicaia je dobila ime po kamenitom terenu vinograda, tipičnom za Bolgeriju i za Graves. Od 1848. do 1967. Sassicaia se točila samo u vinariji. Prva Sassicaia na tržište je izišla s berbom 1968. i primljena je dosta ravnodušno. Presudan za njen današnji status bio je dolazak velikog enologa Giacoma Tachisa 1972. koji je napravio legendarnu Sassicaiu 1985. Trideset četiri godine kasnije, u sasvim drugačijem vremenu i vinskom svijetu, s Mariovim sinom Nicolòm na čelu Tenute San Guido, Sassicaia ponovno trijumfira.

Sassicaiu u Hrvatsku uvozi tvrtka Acrobat Dina Kušena.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.