Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Blaga mećava i bijeli vinogradi stvorili su neodoljiv ugođaj na beljskoj Vinceški

vinceska-djevojke

Oko 12 i 30 stajali smo usred vinograda preko puta velikog Beljeva podruma. Vjetar je puhao dosta žestoko, pa je ne baš gust snijeg na trenutke stvarao dojam mećave. Bilo je hladno ali čisto, ugodno i nekako energizirajuće. Ledeni vjetar, snijeg i bijeli vinogradi stvorili su jedinstveni, autentični pastoralni ugođaj zbog kojeg je u utorak vrijedilo doći u Baranju. A došle su stotine ljudi, samo u Belje.

Na dan svetog Vinka Belje tradicionalno organizira Vincešku, vinsko slavlje s krštenjem trsja, djevojkama u autentičnim narodnim nošnjama, potocima vina, kotlovima graha i bezbrojnim ražnjevima punim kobasica i slanine: sve se to priprema na otvorenom.

vinceska-vinarija
vinceska-vinograd-blagoslov

Sviraju, naravno, tamburaši, ljudi se odlično zabavljaju, a premda je Belje golema tvrtka, ništa nije kontaminirano političarskim govorima kao kod toliko drugih hrvatskih javnih manifestacija.

Osim ovog veselog, baranjski blagog i mekanog zabavno-gastronomskog dijela, Vinceška se sastoji i od obilaska vinarija uz stručno vodstvo te od vođenog tastinga Beljevih vina.

Ove su se godine, nadalje, na izložbenim stolovima pojavili i Beljevi novi premium proizvodi: riječ je o zaista fenomenalnom kulenu od crne slavonske svinje, kojeg još nema na tržištu i izvrsnoj kobasici od CSS-a. Kulen, kobasica i slanina (koju nismo vidjeli) napravljeni su od mesa svinja iz Beljeva krda, koje slobodno trči po Kopačkom ritu.

Baranjska Vinceška neobično je ugodan, pristojan i zabavan događaj, kojim je definitivno dominirao jedinstveni osjećaj ledenog vjetra i snijega u bijelim vinogradima Banova brda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.