Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pročitali smo da će dubrovački Belvedere imati čak 7 zvjezdica. Problem je jedino u tome što hoteli sa 7 zvjezdica ne postoje

belvedere-dubrovnik

U jednim smo hrvatskim novinama ovih dana pročitali kako će Dubrovnik napokon odobriti prostorni plan na temelju kojeg Putinov milijarder Viktor Vekselberg kreće u gradnju novog hotela Belvedere, na mjestu gdje već 25 godina stoji ruševina starog Belvederea, svojedobno najluksuznijeg hotela bivše Jugoslavije uništenog u ratu. 

Naravno da se veselimo izgradnji novog Belvederea, čije smo nacrte objavili još lani. No, novine koje su ovih dana izvijestile o skorom početku izgradnje Vekselbergova Belvederea doslovno su napisale da će hotel, manji nego što se prvobitno planiralo, zadovoljavati kriterije za sedam zvjezdica. Vrlo lijepo. Štoviše, impresivno. Problem je jedino u tome što sedam zvjezdica ne postoje kao hotelska kategorizacija.

“Sedam zvjezdica termin je koji postoji samo u marketinškom žargonu,” kazao je na CNN-u Viktor Pradhan, jedan od šefova Starwood Hotels and Resortsa za Sjevernu Ameriku. Starwood, danas dio Marriotta, jedna je do najvećih hotelskih kompanija na svijetu. “Netko bi sada mogao doći s idejom da njegov hotel ima devet, a resort deset zvjezdica,” kaže Pradhan i dodaje, “Tvrditi da hotel ima sedam zvjezdica jednako je kao da kažete da je vino dobilo 112 od mogućih 100 bodova.”

Naime, u hotelskoj industriji postoji tek labavi konsenzus oko kriterija za pet zvjezdica i to u različitim žanrovima, pa se hoteli palače ocjenjuju drukčije nego novi gradski hoteli, resorti ili heritage hoteli. Kriteriji ocjenjivanja hotela jako variraju od zemlje do zemlje, pa će vrlo često američki hoteli s četiri zvjezdice imati veće sobe i veće televizore od europskih hotela s pet zvjezdica, dok će orijentalni hoteli nastojati uspostaviti višu razinu usluge i egzotičnih elemenata, poput privatnog bazena uz sobu ili apartman, nego Amerika i Europa zajedno.

No, ne postoji baš nikakva službena kategorizacija koja bi bilo kojem hotelu dodijelila sedam zvjezdica. Karakterističan primjer manipuliranja kategorizacijom jest milanski hotel Townhouse Galleria, koji je pokušao dobiti sedam zvjezdica od ugledne švicarske tvrtke SGS koja se bavi i rangiranjem hotela. Međutim, nakon što su u SGS-u rekli da ne znaju ništa o tome kako je i zašto Townhouse Galleria stavila na vrata sedam zvjezdica, milanski je hotel 2011. godine pokunjeno prestao koristiti tu oznaku.

Termin sedam zvjezdica 1999. godine izmislio je, kako piše CNN, neimenovani novinar opisujući legendarni Burj al Arab. Smatra se, zapravo, da je Burj al Arabov PR skovao oznaku sedam zvjezdica kako bi istaknuo da je riječ o hotelu luksuznijem od ostalih.

Kasnije je više arapskih, azijskih i ponešto europskih hotela poput nesretne milanske Townhouse Gallerie, pokušalo preuzeti tu oznaku, kojoj su se svi ozbiljni hotelski stručnjaci uvijek smijali. 

Po kojem, pobogu, kriteriju možemo tvrditi da je Burj al Arab dvije zvjezdice bolji od pariškog Ritza, koji ima normalnih pet zvjezdica? Takvog kriterija naravno nema, osim ako ne računamo broj luksuznih auta u hotelskom voznom parku, ili količinu zlatnih ukrasa u interijerima.

No, po tom je standardu sasvim prosječna Coya sa svojim Lamborghinijima parkiranim ispred ulaza, najbolji restoran u Londonu, a nije ni među prvih pedeset. I baš kad je oznaka sedam zvjezdica postala predmet žestokog ismijavanja u bar donekle informiranim krugovima, naletjeli smo na tvrdnju kako će novi dubrovački Belvedere imati sedam zvjezdica. Koja zapravo govori o našoj provincijalnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.