Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Beppe Colla, jedan od utemeljitelja današnjeg barola

colla-g (1)

Ovog je tjedna u 88. godini umro Beppe Colla. Pokopan je 17.siječnja. Da je malo dulje poživio, dočekao bi svoju sedamdesetu berbu nebbiola. Beppe Colla spada među vinare koji su stvorili barolo kao veliko svjetsko vino.

Colla je sa samo 19 godina postao direktor Bonardija, jedne od najvećih ondašnjih pijemontskih vinarija, gdje je 1949.godine vodio svoju prvu profesionalnu berbu. Sedam godina kasnije, Colla je kupio vinariju Prunotto i učinio je jednom od najpoznatijih u Pijemontu (Prunottova vina već godinama uvozi Vivat).

Colla je u 60-tih Prunottu počeo buteljirati cru barolo. Bio je jedan od prvih (neki podaci kažu doslovno prvi) vinara koji su punili barolo iz jednog vinograda s posebnom oznakom. Collin cru u Prunottu bila je, naravno, čuvena Bussia. Prunotto i danas proizvodi Barolo Bussiu.

Početkom devedesetih Colla je prodao Prunotto Pierru Antinoriju, pa je s bratom Tinom pokrenuo vlastitu vinariju Poderi Colla, koja uz barolo i barbaresco proizvodi čitav niz drugih vina, uključujući rizling i pjenušac. također puni Barolo Bussiu.

barolo-bussia

Zašto je zapravo Colla presudno važan za talijansku vinsku industriju. Barolo nije uvijek uživao slavu i status najvažnijeg talijanskog vina. Naprotiv, danas je manje poznato kako je prvo talijansko poslijeratno vino koje je postiglo jako visoku cijenu i bilo široko prihvaćeno u svijetu vrhunskih vina, bio Biondi Santijev Brunello di Montalcino. Bilo je to u 50-tima. Barolo je stekao globalni ugled desetak godina kasnije, zahvaljujući vinarima poput Beppea Colle ili Bruna Giacose.

Colla je, dakle, presudno utjecao na afirmaciju, kvalitativne standarde i strukturu apelacije definitivno najpoznatijeg i još uvijek najvažnijeg talijanskog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.