Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CATTUNAROVE 4 ZEMLJE Jedan od najvažnijih projekata za razvoj istarske malvazije

cetiri-zemlje

Franca Cattunara upoznali smo negdje u proljeće 2013. godine. Povezao nas je zajednički prijatelj. Pa nam je na prvom sastanku Cattunar predstavio Četiri zemlje, jedan od najozbiljnijih projekata u suvremenom istarskom vinarstvu. Evo o čemu je riječ.
Franco Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle, već i po broju hektara koje posjeduje spada među vodeće istarske vinogradare i vinare. Cattunar trenutno ima najmanje pedeset hektara zasađenih vinovom lozom. 

Njegovi položaji u zapadnoj Istri spadaju među superiorne i posve specifične. Njegove malvazije, one iz iste berbe, gotovo su se uvijek međusobno razlikovale. Pa je Cattunar odlučio doznati zašto su vina iz iste berbe, istog terroira i iste vinifikacije toliko drukčija jedna od drugih. Pa je angažirao porečki Institut za poljoprivredu, vinarstvo i maslinarstvo, koji je o Cattunarovim vinogradima izradio elaborat opsežniji od dvije stotine stranica. 

vinski-izvjestaj-2018-naslovnica

Cijeli vinski izvještaj možete prolistati i skinuti OVDJE

Elaborat je pokazao da Cattunarovi vinogradi sadrže sve četiri vrste tla tipične za zapadnu Istru: crveno, bijelo, crno i sivo. I tako je nastao projekt Četiri zemlje. Franco Cattunar, naime, već godinama proizvodi četiri različite malvazije iz iste berbe, čije su etikete označene bojom tla. Riječ je o možda najradikalnijem pristupu terroiru u Istri, koji zasad donosi značajne rezultate. Crna zemlja redovito je naglašeno mineralna, bogata u bouquetu i neobično svježa. 

cattunar-cetiri-zemlje

Bijela zemlja također je drastično mineralna ali siromašnija aromama, dok je crvena zemlja, vrlo česta podloga za istarske vinograde, izrazito bogata aromama ali siromašnija okusom. Siva zemlja je podigrana i nalikuje na standardne mlade malvazije. 

Da bismo provjerili kako Cattunarove Četiri zemlje funkcioniraju u kraćem vremenskom kontinuitetu, neposredno prije objavljivanja Vinskog izvještaja kušali smo sva četiri vina iz 2017. godine i sva četiri vina iz 2016. godine. Rezultati su dosta inspirativni. Dakle, Crna zemlja iz 2016. gotovo je jednako svježa kao Crna zemlja iz 2017. Ona je tek nešto šira i kremastija od mlađe berbe, ali je zadržala gotovo električnu mineralnu strukturu. Radi se o vinu u kojem će se moći uživati još najmanje sedam do osam godina. Crvena zemlja iz 2016. godine danas je naglašeno kremasta, ali nimalo umorna. Ona se počela pretvarati u klasičnu, bogatu, odležanu malvaziju iz zapadne Istre, koja asocira na Kozlovićevu Selekciju ili JRE. 

Bijela zemlja iz 2016. najsvježija je i najmineralnija od sva četiri starija vina, ali je suzdržana na okusu, što može značiti da se još nije približila svom vrhuncu. 

Posebno nas je iznenadila Siva zemlja, koju smo dosad smatrali inferiornom i koja zaista jest izgubila puno svježine, ali je zato razvila neobičan i originalan bouquet koji asocira na bademe, svježi mažuran, makiju te načelno govoreći podsjeća na zreliji albarino ili čak na assyrtiko. Franco Cattunar uspio je dokazati da jedan vinograd u jednoj berbi s posve istom vinifikacijom, može dati četiri lako prepoznatljiva različita vina. Budući da se malvazija u narednim godinama mora odmaknuti od današnjeg clean and fresh modela prema nešto kompleksnijim vinima koja će točnije odražavati potencijal te izvrsne sorte, Cattunarov projekt Četiri zemlje zaista spada među nekoliko ključnih doprinosa modernoj istarskoj malvaziji. 

Franco Cattunar na svom velikom imanju u dvokatnom podrumu proizvodi i čitav niz drugih vina, od kojih su najvažnija macerirana malvazija Collina, osvajačica Decanterove zlatne medalje u 2018. godini te teran Kappi, koji traži desetak godina odležavanja da bi postao jako, jako ozbiljno vino. 

Cattunar je odmah pored vinarije otvorio je hotel s pet zvjezdica koji se zove Wine Residence, i koji plijeni nekim od najsenzacionalnijih pogleda u Istri. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.