Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velika Elena Arzak dolazi na drugo izdanje Chefs’ Stagea u Šibenik

elena-arzak

Jedna od najvažnijih svjetskih chefica, Elena Arzak iz baskijskog Arzaka, sudjelovat će na drugom izdanju Chefs’ Stagea u Šibeniku. Chef’s Stage, najvažnijih hrvatski gastronomski skup koji organizira chef Pelegrinija Rudolf Štefan, ove će se godine održati 18. i 19. ožujka.

Elena Arzak, nekadašnja mentorica Rudija Štefana, pripadnica je četvrte generacije kuharske obitelji Arzak, kći legendarnog Juana-Mari Arzaka, chefa koji je definirao Novu baskijsku kuhinju, čija filozofija lokalnosti, autentičnosti i istraživanja danas kroz novu generaciju chefova i restorana dobiva punu valorizaciju. Sudjelovanje Elene Arzak u Chefs’ Stageu višestruko je zanimljivo za hrvatsku scenu, jer je iskustvo njenog obiteljskog restorana u San Sebastianu, koji od 1989. nosi tri Michelinove zvjezdice, case study o tome kako oko mikrlokalne gastronomije može razviti velika i relevantna svjetska turistička destinacija koja će afirmirati a ne ugrožavati lokalne vrijednosti i kulturu.

chefs-stage1 (1)

Progresivno kuhanje, stalno istraživanje, eksperimentiranje i krajnja elaboracija jela i okusa, Eleni Arzak su 2012. donijeli titulu najbolje svjetske chefice u izboru World’s 50 Best Restaurants. U Arzaku se zadnjih godina kuha drugačije, naizgled jednostavnije, manje futuristički, desetljeća nagomilanog znanja koriste se za drugačije vrednovanje namirnica, ali jela Elene Arzak i dalje su jedinstveni spektakl.

Lani je na Chefs’ Stage došlo 400 sudionika, domaćih i stranih chefova, restoratera, sommeliera, vinara, profesionalaca iz prehrambenog biznisa i predstavnika najutjecajnijih svjetskih gastro medija. Ambasadorica kongresa bila je sjajna Ana Roš iz Hiše Franko, a gosti su na kongresu mogli pratiti ekspertne radionice i demonstracije, relevantne debate o restoranskom biznisu i politici hrane i sudjelovati na večerama koje su na posebnim lokacijama, s lokalnim sezonskim namirnicama, priređivali timovi kuhara s ozbiljnim brojem Michelinovih zvjezdica. Osim što je riječ o najrelevantnijem stručnom skupu o gastronomiji koji se organizira u Hrvatskoj, Chefs’ Stage se pokazao i izvrsnom promocijom hrvatskog turizma kroz gastronomiju, i inspirirao je važnu inicijativu Budi Foodie, fondaciju za obrazovanje mladih chefova, sommeliera, voditelja restorana i ostalih profesionalnih profila u ugostiteljstvu.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.