Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorio se Kottni, riblji restoran u legendarnom kaptolskom podrumu

kottni

Sredinom devedesetih podrum na adresi Kaptol 10 bio je jedan od najvažnijih restoranskih i javnih prostora. Ribar i kuhar Zdravko Perčin, otac glumice Jelene Perčin, ondje je bio otvorio Lopud.

Gospodin Perčin već je ranije stekao niz zagrebačkih obožavatelja restoranom u Karaki u Hebrangovoj, no Lopud je bio korak dalje u Perčinovoj karijeri. Lopud, gdje su se jele kamenice, kunjke , lignje na dubrovački i koče svježih bijelih riba odmah je postao omiljeni gradski hotspot, gdje su, primjerice, redovito zalazili veliki slikar Edo Murtić i njegovi prijatelji (zidovi su bili ukrašeni Murtićevim grafikama), pa vodeći ondašnji oporbeni političari, novinski izdavači, strani diplomati i brojni odvjetnici.

Lopud je bio toliko prepun da se Zdravko Perčin odlučio preseliti u znatno veći Dubravkin put, što se pokazalo fatalnom odlukom, jer je ondje bankrotirao i nikad se više nije oporavio. Podrum na Kaptolu 10 u dvijetisućitim je godinama proradio pod nazivom Kottni, po prezimenu jednog od Perčinovih konobara koji je otvorio restoran.

Par puta smo ondje vidjeli i samog Perčina, koji je već teže govorio zbog bolesti. Kottni je bio katkad dobar a katkad dvojben riblji restoran, koji se zadnjih godina okrenuo prema turističkoj ponudi. A sada više nema ni Kottnija.

Zadnja recenzija za Kottni na TripAdvisoru datira s kraja studenog lanjske godine, dok smo u subotu, prolazeći Kaptolom, iznad ulaza u Lopudov/ Kottnijev podrum vidjeli natpis Fino & Vino. Bistro Fino & Vino otvorili su sommelier Krešimir Šesnić (Trilogija) i chef Danijel Vlasiček (Maximilian, Dubravkin put, Kamanjo)

Na crnoj ploči ispred ulaza Fino & Vino nudi bifteke, rebra, pačja prsa, T-bone steak i carpaccio. Jučer nismo imali vremena za ručak, ali, već zbog važne povijesti tog prostora u idućih ćemo nekoliko dana recenzirati Fino i vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.