Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jist na Viškovu postao je vrlo respektabilan mesocentrični restoran

U Jistu znaju dosta o mesu. Steakove peku baš kao što zatražite. Dakle, medium rare zaista je crven iznutra, i jako sočan. U Jistu steakove, baš by the book, puštaju da se odmore par minuta nakon što ih maknu s vatre, što je esencijalni tehnički postupak kojim se čuva sočnost mesa i izbjegava da krvarenje po tanjuru.

NY Strip

Jistov meni nije velik, i sav je dosljedno fokusiran na meso: od tartar bifteka, preko telećeg carpaccia i raviola punjenih goveđim repom, do velikog ribeyea (oko 450 grama), normalnih bifteka, New York Stripa, jela koje se zove goveđa esencija, te naposljetku porchette i hrskave janjetine, da baš sve ne bi bila govedina.

Salata s kozjim sirom

I baš u tom pametno posloženom mesocentričnom restoranu u mesarskom mjestu Viškovo iznad Rijeke, jučer smo naišli na pomalo žilavi steak, koji je Jist nažalost koštao više ocjene.

Radilo se o strip steaku. Strip steak, koji se po čuvenom restoranu Delmonico često zove New York strip steak, relativno je mekan komad mesa, ako se ispravno ispeče.

Ravioli s junećim repom

Naš je bio perfektno pečen, crvenkast iznutra, ali je svejedno ostao lagano žilav, što upućuje na problem s dobavljačem mesa, ali i na strateški problem domaće mesne industrije: jedini uvijek i sigurno mekani domaći steak jest biftek.

Drugo glavno jelo, esencija govedine (naslovna fotografija) sastojalo se od savršeno pečenog putrastog bifteka, telećih obraza i goveđe moždine, te zaslužuje sve komplimente i jako visoku ocjenu.

Prilozi, pečeni krumpir i rosti u obliku kocki bili su okej, dok su predjela, ravioli s junećim repom i salata od kozjeg sira iz Kumparičke s dunjom, lješnjacima i brokulom, pokazala da u Jistu zaista znaju kompetentno kuhati.

Gusja kobasica

Za couvert dobili smo odličnu gusju kobasicu, koja je specijalitet za sebe.

Vinska karta bolja je nego zadnji put, s nizom ozbiljnih crnih vina (Stagnum, Gracinov Babić, Mercs) premda bi mogli pojačati ponudu terana, jer nedostaju tri najbolja; Coronicin, Benvenutijev i Fakinov.

Prelistajte jelovnik

Lista jakih pića pomalo je kuriozitetna. Naime, Jist drži isključivo domaće proizvode, pa tako nema ni uvoznih destilata. Umjesto uvoznih alkohola, Jist nudi domaći whisky Juraj Dobrila, pa domaći XO brandy, pa domaće ginove…

Jist na Viškovu, sav u teškom, tamnosmeđem drvu, postao je relevantan restoran kojem treba još malo fine dorade da bi ga proglasili izvrsnim. Jako dobar novogodišnji ručak s buteljkom Babića platili smo 880 kuna, što nije mnogo s obzirom na činjenicu da samo vino košta 350.

JIST 

Široli 27 Viškovo

HRANA 4/5  VINA +3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS -4/5

Kartice Visa, Mastercard

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.