Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RESTORAN GODINE 2018. Uvjerljivi hat trick šibenskog Pelegrinija, drugi je rovinjski Monte

restoran-godine-pobjednik-pelegrini

Za razliku od ovogodišnje neizvjesne utrke za Chefa godine Kulta Plave Kamenice, u biranju Restorana godine nije bilo osobite drame. Pelegrini je već u prvim danima glasovanja zasjeo ne prvo mjesto, te je treći put zaredom izabran za Restoran godine Kulta Plave Kamenice, s prilično uvjerljivom prednošću. Pelegrini je, naime, osvojio 174 boda, a drugoplasirani Monte 136.

Zbog dva razloga smatramo kako je dobro što je Pelegrini pobijedio i ove godine (premda bi, medijski gledajući, bilo atraktivnije da je trijumfirao neki drugi restoran).

Prvo, u Pelegriniju jedemo četiri ili pet godina i hrana zaista nikad nije bila bolja nego 2018. Jelo do lokalnih jegulja koje smo probali tijekom zime, uzorni je primjer visoke lokalne kuhinje, dok je jelo od hlapa potreban Pelegrinijev iskorak u svijet luksuznih sastojaka, bez kojih nema pravog fine dininga.

pelegrini-jelo
Pelegrini

Rastu kvalitete kuhanja treba dodati i Michelinovu zvjezdicu, i strateški značajnu restoransku manifestaciju Chef’s Stage, koja pokazuje da je Rudolf Štefan preuzeo odgovornost za pokušaj pokretanja strateški važnih procesa unutar hrvatske restoranske i  hotelske industrije, i sve to oslanjajući se na privatni kapital, a ne na bilo kakvu državnu pomoć (jer država za takve akcije ionako nema razumijevanja).

Pelegrini je, dakle, sasvim sigurno kvalitetom hrane, međunarodnom potvrdom te kvalitete te odgovornim i aktivnim društvenim ponašanjem u okviru ugostiteljskog biznisa, zaslužio da i treći put bude proglašen Restoranom godine.

Drugo, još važnije. Hrvatskoj skoro svugdje nedostaju institucije, pa tako i na gastronomskoj sceni.

Treća, uvjerljiva Pelegrinijeva pobjeda u izboru za Restoran godine, u kojem glasuju isključivo profesionalci iz restoranske industrije, vodi uspostavljanju institucije. Pelegrini danas definitivno jest čvrsta institucija hrvatskog ugostiteljstva, o čemu uostalom svjedoče i njegove dosadašnje pobjede u drugim sličnim izborima.

A bez čvrstih institucija nema ni čvrste scene, koja može podnijeti teška vremena i sve moguće udarce, s kakvima se naše ugostiteljstvo suočava u zadnjih nekoliko godina. Pelegrini Rudolfa Štefana danas je definitivno nacionalno vrijedna institucija o kojoj se mora govoriti s poštovanjem. 

Pelegrini je restoran koji postavlja standarde inovativnog i profesionalnog u inače nestabilnom hrvatskom ugostiteljskom biznisu, u kojem je takvih institucija, potvrđenih kroz niz godina , zapravo vrlo malo (još nam padaju napamet Esplanade u hotelijerstvu i Plavi podrum među restoranima).

Nadajmo se da će ih s vremenom biti sve više, jer one, ponovimo, čine samu kičmu svojih industrija. 

Rovinjski Monte, osvajač drugog mjesta, također se pretvara u svojevrsnu instituciju. Monte je, naime, ove godine po drugi put dobio Michelinovu zvjezdicu, čime je postao jedini hrvatski restoran koji je uspio potvrditi Michelina (okej, druga dva još nisu imali tu priliku jer su zvjezdicu dobili godinu dana kasnije).

Posebno je značajno što je Monteu to uspjelo izvan konteksta središnjih kretanja na globalnoj i regionalnoj gastronomskoj sceni.

Monte nije progresivan, on nije ideološki ni lokalno ni ekološki orijentiran kao Batelina ili Pelegrini, niti se bavi ultimativno najboljim dostupnim sastojcima, kao fine dining restorani najvišeg ranga.

monte-restoran-godine
Monte

Monte se bavi jednom drugom, naizgled frivolnijom disciplinom: hedonističkim, ugodnim i prezentacijski spektakularnim kuhanjem. I u tom svom gastronomskom hedonizmu Monte je vjerojatno najbolji u Hrvatskoj. Svaka večera u Monteu puni vas sjajnim raspoloženjem, izaziva wow efekt i tjera da ponovo, s respektom, razmišljate o talentu chefa Danijela Đekića, koji u jednom zapravo konzervativnom registru iz godine u godinu priprema prilično izvanredna jela.

Potvrdi li Monte i ovog proljeća Michelinovu zvjezdicu, a čvrsto vjerujemo da hoće, definitivno ćemo moći govoriti o još jednoj čvrstoj instituciji hrvatske gastronomije.

Evo konačnog poretka deset najboljih restorana u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine 2018.

U izboru je sudjelovalo više od četrdeset profesionalaca iz domaće restoranske industrije , koji su mogli glasovati za pet restorana. Prvoplasirani restoran na listi svakog glasača dobio je deset bodova, drugi osam, treći šest, četvrti četiri, a petoplasirani dva boda.

  1. Pelegrini, Šibenik 174 boda
  2. Monte , Rovinj 136 bodova
  3. 360, Dubrovnik 132 boda
  4. Batelina, Banjole 106 bodova
  5. Noel, Zagreb 96 bodova
  6. Plavi podrum, Volosko 92 boda
  7. Carpaccio, Zagreb 56 bodova
  8. Laganini, Hvar 56 bodova
  9. Tekka, Zagreb 52 boda
  10. Zinfandel’s, Zagreb 50 bodova
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.