CHEF GODINE 2018.
U izboru Chefa godine glasuju isključivo profesionalci restoranske industrije: chefovi, restorateri i voditelji restorana te urednici Kulta Plave Kamenice. Posebno smo ponosni što nam je i ove godine partner u izboru Nikas, vodeći hrvatski distributer premium gastro brendova. Svaki sudionik izbora može glasati za pet chefova. U uži izbor ulaze chefovi koji su u tekućoj godini donijeli važan kvalitativni i/ili konceptualni pomak na hrvatsku restoransku scenu ili su održali kontinuitet vrhunskog kuhanja. Ove smo godine na listu kandidata uvrstili i dvojicu kuhara koji rade u inozemstvu, zato što smatramo da na samoj hrvatskoj gastronomskoj sceni u 2018. godini nije bilo osobitih pomaka ni posebno uvjerljivih novih protagonista. Rezultati izbora za Chefa godine bit će objavljeni na Kultu Plave Kamenice krajem prosinca 2018.
PROPOZICIJE IZBORA
- U konkurenciju ulaze hrvatski chefovi koji su u tekućoj godini donijeli važan pomak na domaćoj restoranskoj sceni ili su održali kontinuitet vrhunskog kuhanja
Sudionici izbora glasuju anketnim upitnikom putem maila - Svaki sudionik izbora glasuje za pet chefova, koje klasificira od prvog prema petom mjestu. Svako mjesto u klasifikaciji nosi određeni broj bodova: 1. mjesto – 10 bodova, 2. mjesto – 8 bodova, 3. mjesto – 6 bodova, 4. mjesto – 4 boda, 5. mjesto – 2 boda
- Glasači ne smiju glasati za sebe ako su među kandidatima niti za zaposlenike svojih restorana
- Uredništvo Kulta Plave Kamenice sastavilo je listu prijedloga za chefa godine. Riječ je o otvorenoj listi, što znači da svaki sudionik izbora može navesti i chefa koji nije na listi vodeći se navedenim kriterijima izbora, i bodovati ga prema propozicijama
- Chef godine bit će chef koji bude imalo ukupno najveći broj bodova
KANDIDATI
1. Matija Bogdan, The Ledbury, London
Poslije kratke avanture na Korčuli i niza uspješnih gostovanja u Hrvatskoj, mladi chef Bogdan vratio se u jedan od najboljih britanskih restorana, gdje bi trebao preuzeti laboratorij, što je zaista iznimno odgovoran i poticajan posao
2. Danijel Đekić, Monte, Rovinj
Monteov chef ove je godine potvrdio lanjsku Michelinovu zvjezdicu
3. Ana Grgić, Esplanade, Zagreb
Ana Grgić iz godine u godinu diže gastronomske standarde u najboljem hrvatskom hotelu
4. Goran Kočiš, Noel, Zagreb
Kočiš je i sve bolji chef i ekspertni poznavatelj sastojaka s kojima radi
5. Bernard Korak, Hiša Franko, Kobarid
Mladi Bernard Korak nametnuo se kao jedan do najvažnijih suradnika velike Ane Roš. Korak na proljeće otvara restoran kraj Zagreba.
6. Hrvoje Kroflin, ManO2, Zagreb
U Manu2 i dalje se katkad može fenomenalno jesti
7. Belizar Miloš, Agava, Zagreb
Belizar Miloš jedan je od tehnički najkompetentnijih hrvatskih kuhara, što se svakodnevno vidi na Agavinim menijima
8. Vid Nikolić, konzultant, Zagreb
Gospodin Nikolić suodgovoran je za uspjeh Timea, splitskog Le Cinema i lošinjskog Matsunokija, što je sasvim dovoljno da se uvrsti na ovu listu
9. Saša Pribičević, Matsunoki (hotel Bellevue), Mali Lošinj
Gospodin Pribičević dobio je u ruke najveću ovogodišnju restoransku investiciju u Hrvatskoj. Matsunoki je nadmašio sva očekivanja.
10. Deni Srdoč, Draga di Lovrana, Lovran
Gault Millau je Denija Srdoča proglasio Mladim talentom godine 2018. Opravdano.
11. David Skoko, Batelina, Banjole
Osim što briljantno kuha, David Skoko upravo postaje internacionalna TV zvijezda
12. Tvrtko Šakota, Zagreb
Jedan od rijetkih progresivnih hrvatskih chefova morao je zatvoriti Xatò, ali je postavio sjajan jelovnik za bistro Brokenships. Šakota je trajna vrijednost hrvatske gastronomije.
13. Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik
Gospodin Štefan ove je godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu te pokrenuo manifestaciju Chef’s Stage i udrugu Budi Foodie
14. Ante Udovičić, Lemongarden, Sutivan
Chef luksuznog bračkog hotela kuha na iznimno visokoj tehničkoj i prezentacijskoj razini.
15. Ana Ugarković, Mali bar, Zagreb
Bivša televizijska zvijezda danas priprema najinteligentniji i najbolji comfort food u Hrvatskoj.
16. Jeffrey Vella, Wine Vault (hotel Monte Mulini), Rovinj
Malteško-hrvatski chef u luksuznom rovinjskom hotelu kuha modernu, lijepu i jako ukusnu hranu.
17. Fabricio Vežnaver, Pergola, Zambratija
Vežnaver spada među nekoliko najmaštovitijih hrvatskih kuhara.
18. Hrvoje Zirojević, Laganini, Palmižana
Chef Zirojević, velemajstor sirove ribe, ove godine dobiva ozbiljnu međunarodnu reputaciju