Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

RESTORAN GODINE 2018.

Kult Plave Kamenice započinje svoju treću akciju izbora Restorana godine.  Ove godine izbor se odvija u svjetlu dvije suprotstavljene činjenice. S jedne strane, hrvatska je restoranska industrija u ozbiljnoj recesiji.  Ta je recesija uzrokovana državnom poreznom politikom, ali i sve izraženijim nedostatkom kompetentnih profesionalaca, što sve dovodi do smanjivanja investicija, pada ambicija i općeg narušavanja kvalitete, osobito u višem sektoru restoranske industrije. Strategija mnogih vlasnika restorana za 2019. godinu može se svesti na jednu riječ – preživljavanje.

S druge strane, ove su godine tri hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice, što je sjajan rezultat. S obzirom na intenzivnu aktivnost Michelinovih inspektora u Zagrebu i na moru u proteklih pola godine, valja se nadati da ćemo u idućoj godini imati više od tri zvjezdice. 

Posebno smo ponosni što nam je partner u izboru Restorana godine po prvi put Zmajska pivovara, proizvođač jedinog hrvatskog craft piva koje podjednako vole i cijene pivopije, sommelieri i chefovi.

PROPOZICIJE IZBORA 

  • U konkurenciju ulaze hrvatski restorani koji su u tekućoj godini donijeli važan pomak na domaćoj restoranskoj sceni ili su održali kontinuitet vrhunske kvalitete u cjelokupnom vođenju restorana
  • Sudionici izbora glasuju anketnim upitnikom putem maila
  • Svaki sudionik izbora glasuje za pet restorana, koje klasificira od prvog prema petom mjestu. Svako mjesto u klasifikaciji nosi određeni broj bodova: 1. mjesto – 10 bodova, 2. mjesto – 8 bodova, 3. mjesto – 6 bodova, 4. mjesto – 4 boda, 5. mjesto – 2 boda
  • Glasači ne smiju glasati za restorane koje vode, kojima su vlasnici ili su zaposleni u njima
  • Uredništvo Kulta Plave Kamenice sastavilo je listu prijedloga za restoran godine. Riječ je o otvorenoj listi, što znači da svaki sudionik izbora može navesti i restoran koji nije na listi vodeći se navedenim kriterijima izbora, i bodovati ga prema propozicijama
  • Restoran godine bit će restoran koji bude imalo ukupno najveći broj bodova

KANDIDATI

1. 360, Dubrovnik

360-wine-spectator-award

360 je primjer modernog hedonističkog restorana sa sjajnom vinskom kartom. Ove je godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

2. Batelina, Banjole

skoko-kitchen

Batelina je jedan od rijetkih financijski uspješnih progresivnih restorana u Hrvatskoj. Zahvaljujući emisiji na 24Kitchen koja počinje u petak 16. studenog, Batelinin chef David Skoko mogao bi postati međunarodna kuharska zvijezda.

3. Carpaccio, Zagreb

carpaccio-vrganji-2018-g

Carpaccio je već godinama jedan od najuspješnijih hrvatskih restorana

4. Dubravkin put, Zagreb

dubravkin-put

Usprkos kulinarskim posrtanjima u posljednje vrijeme, Dubravkin put našao se na ovoj listi zato što je riječ o jednom od najambicioznijih hrvatskih restoranskih projekata, o čemu svjedoči i zaista izvanredna vinska karta.

5. Laganini, Hvar

laganini

Chef Hrvoje Zirojević svojim je talentom i vještinom od Laganinija napravio svjetski poznatu gastronomsku atrakciju

6. Lemongarden, Brač

lemongarden-ante-udovicic

Chef Ante Udovičić

Chef Ante Udovičić kuha visoko sofisticiranu, modernu hranu u jednom od najljepših hrvatskih hotela

7. Matsunoki, Mali Lošinj

matsunoki-ponzu-tartufi

Novi japanski restoran na Lošinju u mnogočemu je spektakularan, od interijera do zaista prvorazredne ribe u sushiju i sashimiju

8. Monte, Rovinj

monte-jabuka

Chef Danijel Đekić ove je godine potvrdio svoju lanjsku Michelinovu zvjezdicu

9. Noel, Zagreb

noel-sake-g

Noel se ove godine nametnuo kao jedini pravi zagrebački fine dining restoran izvan hotela

10. Pelegrini, Šibenik

pelegrini-tim

Chef Rudolf Štefan, pobjednik skoro svih ovakvih izbora unatrag nekoliko godina, ove je godine dobio zasluženu prvu Michelinovu zvjezdicu

11. Pergola, Zambratija

pergola-tartuf

One-married-couple-team u malom mjestu na samom zapadu Istre, priprema priličnu očaravajuću i neobično maštovitu hranu.

12. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-desert-jabuka

Plavi podrum koristi najbolje moguće lokalne sastojke, zna kako ih pripremati te ima izvrsnu vinsku kartu

13. Tekka, Zagreb

tekka-tartar

Tekka je ove godine učinila dodatni kvalitativni iskorak. Što je još važnije, kvaliteta je konzistentna.

14. Time, Zagreb

time-interijer

Time, gdje se jede zaista vrhunski sushi, šampion je hrvatskog gastrotainmenta

15. Wine Vault, Monte Mulini, Rovinj

wine-vault-kumparicka

Chef Jeffrey Vella u Wine Vaultu kuha modernu, senzibilnu, lijepu i izvanredno ukusnu hranu

16. Zinfandel’s, Esplanada, Zagreb

zinfandels-sala

Zinfandel je klasični hotelski fine dining restoran, kakvih bismo u Hrvatskoj željeli vidjeti više

s-pellegrino-simboli-laterali
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL
freixenet-banner

aviation-gin

svijet-vina