Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LONDONERI Ovi slojeviti božićni klasici spadaju u pomalo stečene okuse. Ali spora ljubav dulje traje

londoneri-g

Londoneri. Jedini nepripitomljeni božićni klasik. Niti tko zna zašto ih zovemo londoneri, niti im se mogu naći poveznice s drugim starim klasičnim slasticama, najsličniji su meringue pločicama od oraha.  Kao djeca smo izbjegavali londonere na božičnim tanjurima, ali s godinama smo naučili cijeniti njihov okus, bitn kompleksniji nego u drugih božićnih kolača i postali su nam omiljeni sezonski recept. Kod londonera privlače kontrasti tekstura i okusa.

Hrskavi i chewy istodobno, mogu eksplodirati u ustima u stotinu okusa. Ključna je dobra marmelada. Ona daje ton, notu kiseline i voćnost slatkom hrskavom gornjem sloju punom oraha, koji će biti još bolji ako orahe prije pečenja blanširate i malo tostirate. Za ove londonere odabrali smo Bonne Maman marmeladu od marelice jer je marmelada od marelica tipičan okus za londonere, ali i zato što ove marmelade imaju dovoljno intenzivan okus da londonerima daju pravi karakter. Ako želite samo mali pomak od uobičajenih okusa, marmelada od naranče je zicer, a dosta zanimljivo u ovom receptu funkcionira i džem od dunja.

Londoneri

Sastojci za tijesto

  • 3 žumanjka
  • 300 g brašna
  • 180 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2-3 žlice vrhnja
  • 4-5 žlica Bonne Maman marmelade od marelica

Sastojci za gornji sloj

  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g oraha ili badema, krupnije rezanih za posipanje
  • bonne-maman-marelica-ID

Priprema

Tijesto

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Hladni maslac narežite na kockice, umutite sa šećerom, brašnom i žumanjcima, da dobijete heterogenu masu. U tijesto dodajte žlicu po žlicu vrhnja. Mijesite dok se tijesto ne poveže. Ostavite tijesto pola sata u hladnjaku, a zatim ga razvaljajte i stavite u pleh. , a zatim ga razvaljajte i stavite u pleh. Pecite 30 minuta.  Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi pa premažite Bonne Maman marmeladom od marelica.

Gornji sloj

Smanjite temperaturu pećnice na 100 stupnjeva. Od bjelanjaka i šećera umutite čvrsti snijeg, pa bjelanjcima dodajte orahe ili bademe. Tijesto koje ste već namazali marmeladom premažite snijegom s orasima. Pospite ostatkom  narezanih oraščića. Pecite 15 minuta, pa povisite temperaturu na 150 i pecite još 15 minuta.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom Nikas, ekskluzivnim distributerom brenda Bonne Maman

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.