Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dino Kušen predstavio je niz berbi Valbuene, jedne od etiketa čuvene španjolske vinarije Vega Sicilia

vega-sicilia (1)

Vega Sicilia prva je klasična španjolska vinarija izvan Rioje. Utemeljena je 1864. godine, a sada je u vlasništvu obitelji Alvarez, članova udruge Primum Familae Vini, koja okuplja neke od najpoznatijih privatnih proizvođača vina na svijetu, od Hugela do Pol Rogera. Britanski vinski kritičari često su uspoređivali Vega Siciliu sa Chateau Latourom, zbog moćne strukture i bezgraničnog roka trajanja njenih vina koja se, međutim, i beskonačno dugo proizvode.

Gran Reserva Unico na tržište dolazi najmanje deset godina poslije berbe, dok se na internetu i u stručnoj literaturi kao ekstremni primjer navodi berba 1968. koja je puštena na tržište 1991. godine, dakle 23 godine nakon berbe! Vega Sicilia Unico Reserva Especial je, pak, vino bez oznake godine, koje se sastoji od tri različite berbe, katkad iz različitih desetljeća. Valbuena je mlađe vino Vega Sicilie, koje odlazi u prodaju pet godina poslije berbe.

vega-sicilia-vinogradi

Vinogradi Vega Sicilie

Zagrebački Acrobat nedavno je uvezao nekoliko stotina boca različitih berbi Valbuene, dok će iduće godine u Hrvatsku stići i sam Unico. Vlasnik Acrobata Dino Kušen u utorak je predstavio šest godišta Valbuene, vina koje se uglavnom sastoji od tempranilla, uz male postotke merlota i malbeca.

Ovo važno kušanje, u društvu nekih vodećih zagrebačkih sommeliera poput Darka Lugarića i Tihomira Purišića, počeli smo najmlađim vinom, iz 2011. godine, neobično svježim za Valbuenu i još prepunim crnog i crvenog voća, s naglašenom mineralnošću. Radi se o izvrsnom gastronomskom vinu, koje će trajati još dugo vremena. 

Berba 2010. nešto je zatvorenija na nosu, s jačim taninima i širim tijelom, dok je 2009. apsolutno senzacionalna. Valbuena iz 2009. masivno je vino čiji intenzitet bouqueta zaista asocira na mnogo skuplja bordoška first growth vina. Istodobno, ono je jako elegantno, slasno, puno kremastog voća, zrelih tanina i ima vrlo, vrlo dug aftertaste. U Berry Bros. & Ruddu, najuglednijem britanskom distributeru vrhunskih vina, smatraju da je 2009. možda najbolja berba Valbuene do danas.

vega-sicilia-vinarija

Vinarija Vega Sicilia

Berbe 2007. i 2006. kombinacijom tercijarnih aroma, svježine i još uvijek jako prisutnog voća pokazale su kako dobro Valbuena odležava. Najstarija berba ima vrlo dug finiš pun slatkih voćnih aroma.

Vertikalno kušanje Valbuene jedan je od spektakularnijih vinskih događaja kojima smo ove godine prisustvovali u Zagrebu. I jedan od najvažnijih, jer je riječ o prvoj službenoj prezentaciji vina Vega Sicilie u Hrvatskoj. Naime, premda se Vega Sicilia svojedobno već uvozila u Hrvatsku, nikad dosad nije javno promovirana, što je velika šteta, jer je zaista riječ o jednoj od iznimno značajnih svjetskih vinarija.

vega-sicilia-vina

Prije Vega Sicilie probali smo Blanc de Blancs Billecart Salmona koji se poslije par godina pauze vratio na naše tržište, i koji je impresionirao neobičnom kombinacijom kremoznosti i hrskavosti te ekspresivnim citrusnim notama. Poslije izvrsnih vina degustirali smo Castillo de Canena, španjolsko maslinovo ulje koje je Flos Olei više puta zaredom proglasio najboljim na svijetu, ocijenivši ga s 99 bodova. Castillo de Cannena elegantno je višeslojno ulje, koje laganu gorčinu i pikantnost spaja s voćnim aromama, mirisom i okusom maslina i širokom teskturom. Castillo de Canena vjerojatno je najpoznatiji predstavnik novog vala španjolskog maslinarstva, koji je okrenut najvišoj mogućoj kvaliteti.

cinco-jotas

Cinco Jotas

Na kraju ovog španjolskog predbožićnog radnog dana uživali smo u legendarnom pršutu Cinco Jotas. Cinco Jotas je glasovita španjolska pršutana, koja proizvodi šunke isključivo od iberico svinja iz slobodnog uzgoja. Svinje se kreću velikim područjem šuma i livada na jugozapadu Španjolske, gdje mogu prijeći i više od deset kilometara na dan, i gdje se hrane žirom, što je upravo esencijalno za kvalitetu vrhunskih iberico pršuta. O ugledu branda Cinco Jotas dovoljno govori činjenica da je baš ta pršutana službeni partner San Pellegrinova izbora 50 Najboljih restorana na svijetu.

Acrobat je nedavno uvezao ove sjajne pršute, koji se doslovno tope u ustima, i koji se mogu kupiti u Acrobatovim vinotekama Svijet vina u Vlaškoj i na Prisavlju. Na kraju želimo istaknuti da su degustacije bile neobično stručno vođene,  preciznim i detaljnim opisima pojedinih berbi Valbuene, i ekstenzivnim opisima procesa proizvodnje pršuta Cinco Jotas. Tako vođene degustacije trebale bi postati profesionalni standard.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.