Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada uvozi 15 tisuća radnika za hrvatsku turističku i restoransku industriju

kuhinja-organizacija

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, najavljeno je da će se iduće godine izdati 15 tisuća radnih dozvola za strane državljane, koji će dobiti posao u turizmu i ugostiteljstvu. Riječ je o udvostručenju uvoza stranih radnika u usporedbi s 2018. Ove je godine, naime, za turističku industriju izdano 7900 radnih dozvola za strance.

Osobito je zanimljivo da je ministar turizma Gari Cappelli na sjednici Vlade kazao kako nije riječ o sezonskim radnicima, nego se očekuje da će 60 do 70 posto stranaca raditi u Hrvatskoj cijelu godinu. Vlada, dakle, strateški problem turističke i restoranske industrije -nedostatak kvalificirane radne snage- kani riješiti masovnim uvozom radnika.

S jedne strane, to nije loše. Prvo, hoteli i restorani naprosto moraju normalno funkcionirati, tko god u njima radio. Drugo, ugostiteljstvo i hotelijerstvo svugdje su u svijetu obilježeni snažnim utjecajem stranih radnika. U londonskim je restoranima, i onim najboljim, teško naletjeti na mlađeg konobara koji govori engleski bez jakog stranog naglaska. U kuhinjama je internacionalizacija još vidljivija, jer je kuhanje nužno globalna, a ne lokalna profesija.

S druge strane, bilo bi katastrofalno kad bi se zbog uvoza stranih radnika odustalo od novih programa školovanja i treninga domaćih hotelijera, chefova i konobara. Hrvatska, kao primarno turistička zemlja, naprosto mora početi proizvoditi vrhunske hotelske i ugostiteljske profesionalce, ili će dugoročno gledajući opasno ugroziti svoj najvažniji ekonomski sektor.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.