Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prije dva sata počelo je Fuliranje. Vrući kokteli su velike zvijezde ove godine

fuliarnje-g

Prije dva sata počelo je Fuliranje, najpopularniji event Adventa u Zagrebu. Kućice na Strossmayerovom trgu u tri popodne još su završavale pripremu, dok su na Fuliranje već stizale cijele grupe turista, prvi gosti i blogeri. Sudeći prema ovogodišnjoj ponudi u kućicama, ova bi se sezona trebala pamtiti po vrućim koktelima i novom valu zimskih favorita poput srčane juhe od sira poslužene u moćnim domaćem sourdough kruhu na kućici Bread Cluba, dim suma koji se puši na kućici živopisne ekipe hvarskog Lola bara i genijalne Knedle Schlivovitze Marka Alilovića iz Timea, sa šljivama kuhanima u šljivovici i umakom od svježeg sira punog božićnih začina. Ili, na koncu, RougeMarinov flambirani baba au rhum ili pak cijeli odojak pečen u kubanskoj kutiji.

fuliranje-shop

Schlivovitz knedla, Time

fuliarnje-bread-club

Juha od sira u kruhu, Bread Club

No, možda najvažniji pomak ove godine donose vrući kokteli, koji ravnopravno pariraju kuhanom vinu (uglavnom lošem i prezačinjenom) i sve popularnijim spajkanim čajevima. Vrući kokteli bolje griju, uglavnom se rade s boljim pićima, ukusniji su i nude veći raspon okusa. Papaya tako ove godine na Advent dovodi Zrće s Papaya Medicineom od ruma, đumbira i limuna i Papaya winter fashionom od whiskeya, vanilije i lješnjaka, hvarski Lola ima Jednookog Šimu s dark rumom, limunom, medom, bitterom i začinima, Wake Me Up s ginom i turskom kavom i Nije u Božiću sve, al neka ga tu kraj mene s bourbonom.

Lola bar, pogledajte gore lijevo

nutellashot

Nutella shot, Time

fuliranje.papaya

Na još nekoliko kućica nude se standardni vrući kokteli, a najbolji koje smo u četvrtak probali točili su na Timeovoj kućici. Nutella shot je čisti zicer, hitoidno piće za jedno eksanje s votkom, kremasta esencija Nutelle s jakom dozom vrućeg alkohola. Najbolji dojam ostavili su Chili Cherry s Hendrick’s ginom, čilijem i marcipanom i Tonka Colada s votkom, tonkom, ananasom, kokosom i hibiskusom. Nježni Apple pie je čisti destilat bakine pite od jabuka i kategorija za sebe. Ako je suditi po početku, ovo bi nam mogao biti boozy Advent.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.