Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ove fotografije govore sve o važnosti grickalica u emotivnom životu vašeg psa

psi-grickalice-g

I ako nemate psa, na Facebooku vas sigurno nisu zaobišli urnebesni filmići s psima koji se srame, smiju, ljute…Te silne emocije nisu samo vaša mašta, posljedica posvemašnje humanizacije kućnih ljubimaca kojoj smo danas skloni. Ne, to što vidite su stvarne emocije. Niz znanstvenih istraživanja bavi se emotivnim životom pasa, i ta su istraživanja dokazala da smo u nekim stvarima sličniji nego što mislimo.

Smijeh, recimo. U jednom od takvih istraživanja Patricia Simonet s koledža Sierra Nevada otkrila je da neke vrste disanja ili uzbuđenih psećih uzdaha znače da se pas smije. Njezin tim snimao je zvukove koji psi ispuštaju dok se igraju u parku. Otkrili su posebnu vrstu izdaha koja se razlikuje od normalnog dahtanja. Kad su kasnije taj zvuk puštali psima, oni su ga ponavljali i počinjali se igrati, dok su se psi pod stresom smirivali. Sram je znanstvenicima puno lakša, tema. Svatko tko ima psa po njegovu pogledu zna je li napravio nešto što ne smije.

psi-grickalice1

 

Zapravo sram je kod pasa puno jednostavniji nego kod ljudi. Njihova tijela pokazuju nešto sličnije anksioznom iščekivanju reakcije vlasnika, ali kao što pokazuju neki od boljih YouTube filmova, to zna biti i puno dramatičnije. I kompliciranije. Ljubomora je kod pasa manje pitanje ega, a više posljedica njihovog urođenog osjećaja za fair play koji je u nizu istraživanja otkrila Friederike Range na Sveučilištu u Beču. Psi nisu jedine životinje s osjećajem za pravednost, isti sklop emocija i reakcije otkriven je kod majmuna.

psi-grickalice2

Psi mogu žalili i oplakivati gubitak, ali njihova narav ipak se najbolje pokazuje u čistoj radosti. Tko god je vidio psa koji se igra u prirodi zna kako izgleda apsolutna radost. Još je Charles Darwin uočio kako “u očekivanju bilo kakvog velikog zadovoljstva, psi skaču na ekstravagantan način i laju od sreće.” To im pomaže u socijalnom povezivanju, stvaranju povjerenja i učenju suradnje, razvoju kognitivnih vještina, lovu i razmnožavanju. Grickalice i poslastice imaju posebnu ulogu u emotivnom životu psa.

psi-grickalice-4

Psi ne jedu kao ljudi, s grižnjom savjesti i brojeći kalorije, oni nedužno i nekontrolirano uživaju u hrani ne praveći razliku između jela, igre, maženja ili bilo koje druge životne radosti. Grickalice su na vrhu ljestvice znakova ljubavi. Zdrave, kvalitetne grickalice koje se proizvode od mesa životinja iz organskog uzgoja najbrže su rastuća kategorija pseće hrane. Grickalice mogu biti nagrada, utjeha, igra i poseban znak u komunikaciji čovjeka i psa. Puno više od hrane koja nije nužna, pseće poslastice su važan dio odnosa, znak povjerenja, bliskosti i pažnje.

psi-grickalice6
Stručnjaci vlasnicima pasa preporučuju da grickalice i poslastice daju kao nagradu za poslušnost i mirno ponašanje, nikad kao nagradu za uzbuđenje i preveliku stimulaciju. Psima prvo treba dati da pomirišu grickalice s određene daljine i pričekati, jer pas će kad osjeti miris vjerojatno skočiti u zrak ili prema ruci i vlasnik treba jasno pokazati da to ne odobrava. Tek kad se pas smiri treba mu dati grickalicu.

psi-grickalice5

psi-grickalice7

Psima je najbolje davati grickalice između obroka. One koje najviše vole ostavite za kraj, kraj dana, kraj treninga, kraj razgovora, kao desert. Uz dobru disciplinu, pas neće samo uživati u povremenim poslasticama, prihvaćat će ih kao znak ljubavi i sigurnosti u odnosima s ljudima s kojima živi. Uostalom, dovoljno je pogledati fotografije omiljenog motiva njemačkog fotografa Christiana Vielera, pse koji hvataju svoje omiljene poslasticeda bi se vidjelo koliko emocija dobre grickalice mogu izazvati kod pasa.

psi-grickalice8

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.